Pletence či rolády sú mimoriadne obľúbené pochúťky, môžu byť sladké, ale aj slané a môžeme využiť nepreberné množstvo náplní. V tomto prípade je to puding.
Puding (angl. pudding) je druh jedla z mlieka, vajec a múky. Podáva sa samostatne ako dezert, alebo je súčasťou iných jedál. Všeobecne sa považuje za tradičnú anglickú pochúťku, ale existujú aj údaje o takzvanom Noemovom pudingu, ktorý by mal byť najstarším dezertom v histórii a príležitostne o ňom napíšeme viac.
Priblížme však slovenskú legendu BB puding. Príbeh BB pudingu sa začal písať po druhej svetovej vojne, kedy prišiel podnikateľ z Piešťan Ľudovít Winter s originálnym nápadom výroby „liečivého“ pudingu. Ľudovít Winter, tak ako aj množstvo iných ľudí, mal po návrate z koncentračného tábora problémy s bežným príjmom potravy. Aby pomohol sebe a aj iným vyhladovaným ľuďom, založil v roku 1945 firmu Panvita na výrobu detskej výživy.
Dva roky na to prišiel s unikátnym receptom na chutný a posilňujúci BB puding. Podľa slov vynálezcu, ktorý si ho sám dopriaval každý deň, je BB puding určený na posilnenie organizmu pre slabé, chudokrvné a rachitické deti, ženy v tehotenstve, dojčiace matky a všeobecne na posilnenie organizmu dospelých. Na jeho vyváženej receptúre sa podieľalo množstvo renomovaných odborníkov, dietológov i lekárov na Slovensku.
BB puding bolo možné dostať najprv ako liek v lekárňach, neskôr sa stal dostupným aj v obchodoch. Ľudovít Winter sa vďaka tomuto originálnemu výrobku zapísal do slovenských dejín a zároveň pomohol nespočetnému množstvu ľudí. Od polovice 90. rokov výrobu BB pudingu prebrala spoločnosť Dr. Oetker, ktorá sa takto stala hrdým pokračovateľom tradície jeho výroby.
Tu je teda Pudingový pletenec podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
Pudingový pletenec
Na kysnuté cesto potrebujeme:
600 g polohrubej múky
50 g kr. cukru + 1 čl do kvásku
2 PL oleja
350 ml vlažného mlieka
21 g droždia (pol kocky)
Na pudingovú plnku:
700 ml mlieka
120 g BB (alebo iného) pudingu
200 g kr. cukru
250 g masla
Najskôr si uvaríme puding:
V odmerke si odmeriame mlieko. Približne polovicu nalejeme do hrnca a začneme zohrievať. Prisypeme cukor, miešame a zahrievame. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame pudingový prášok, ktorý pridáme do zohriateho mlieka a za stáleho miešania uvaríme puding. Puding necháme chladnúť, keď už nie je úplne horúci (skôr teplý až izbovej teploty), pridáme doň celé maslo a vymixujeme hladkú plnku.
Kým sa chladí puding, vypracujeme cesto:
Do vlažného mlieka primiešame 1 čl cukru a rozdrobíme droždie. Prikryjeme a necháme napučať. Potom kvások nalejeme do misky, pridáme múku, cukor, olej a vypracujeme nelepivé cesto. Prikryjeme ho a necháme vykysnúť. Dĺžky kysnutia závisí od teploty v miestnosti, ale počítajme v priemere so 45 minútami.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 časti (vychádzajú nám 2 pletence), z každej vyvaľkáme bochník a necháme 10 min. podkysnúť. Potom bochník rozvaľkáme na tenký plát, potrieme plnkou, zahneme okraje, aby nevytiekli a zatočíme do rolády. To isté spravíme s druhým bochníkom cesta a potom tieto dve rolády vzájomne prepletieme. Uložíme na plech. To isté urobíme aj so zvyšnými dvomi bochníkmi cesta. Pripravené pletence prikryjeme a necháme cca 30 min. kysnúť. Potom ich potrieme olejom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 st. asi 30-35 minút (podľa potreby). Krájame vychladnuté.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk