Sezóna jahôd je v plnom prúde a popri tom, že sú veľmi chutné nemali by sme zabúdať na všetky pozitívne účinky, ktoré toto ovocie prináša. Možno si ich zasadiť vo svojej záhradke, nájsť rásť v lesoch a na lúkach po celej Európe – a samozrejme najčastejšie kúpiť si ich v obchode či na trhovisku.
Jahody obsahujú okolo 6-9% cukrov (fruktóza a glukóza), čo je málo na to, aby sa ich diabetici či chudnúci ľudia museli báť. Jahody sú v skutočnosti pre obe skupiny veľmi vhodné ovocie (vlastne ako väčšina ovocia, čo možno znie nezvyčajne popri starých odporúčaniach pre diabetikov), pretože obsahujú fruktózu, ktorá pre využitie v tele nepotrebuje inzulín a tiež chróm , ktorý je pre spracovanie cukru v organizme dôležitý (je aktívnou súčasťou aj niektorých syntetických antidiabetických prípravkov).
Vysoký obsah ovocných kyselín (kyselina citrónová a jablčná) má na tráviaci systém dezinfekčné účinky a zlepšuje vstrebávanie železa z rastlinných potravín. Na tráviaci trakt a srdcovo-cievny systém priaznivo vplýva pektín (vláknina, ktorá znižuje cholesterol v krvi), vitamín C, karotén, flanavoidy a triesloviny. Aj vitamín B, fosfor, železo, mangán a meď robia z jahôd skutočne kvalitné a veľmi zdravé ovocie.
Jahody chránia váš mozog
Červená farba jahôd je spôsobená prítomnosťou rastlinných pigmentov (polyfenolov), ktoré majú výrazný antioxidačný účinok. Ten je dokonca taký silný, že jahody patria spolu s čučoriedkami a brusnicami k najsilnejším potravinovým antioxidantom vôbec. Jahody sú vhodné najmä pre tých, ktorí chcú chrániť svoj mozog: jahody majú ochranný účinok na nervové bunky. Jedna šálka jahôd účinne chráni mozog 6-12 hodín , ešte dlhšie ako najtmavšie čučoriedky.
A viete prečo sú syntetické jahodové arómy v pudingoch, zmrzline, nápojoch len trápnou karikatúrou prírodnej chute? Aróma jahôd totiž patrí medzi najkomplikovanejšie v prírode vôbec – pozostáva z vyše 300 známych a množstva neznámych látok. Kto by to kedy v laboratóriu namiešal? To však môže byť aj dôvod, prečo sú niektorí ľudia na jahody alergickí. Je preto dôležité byť obozretný pri zavádzaní jahôd do jedálneho lístka dojčencov.
Pre starších však majú jednoznačne len pozitívne vlastnosti. Jedinou negatívnou je ich aktuálna cena…
Zdroj: zdravie.sk
Foto: Shutterstock.com