Olivový olej podporuje zdravie srdca aj mozgu

()

Strava inšpirovaná tradičným jedálnym lístkom typickým pre oblasť Grécka, južného Talianska a Španielska je pravidelne označovaná za jeden z najzdravších modelov stravovania. Obsahuje predovšetkým olivový olej. Ten podporuje zdravie srdca aj mozgu.

Stredomorská strava obsahuje množstvo zeleniny, ovocia, orechov, byliniek a rýb. A predovšetkým olivový olej. Ten môže byť dôležitý pre kognitívne zdravie. Štúdia z Harvardovej univerzity uverejnená v odbornom časopise JAMA naznačuje, že na zníženie rizika úmrtia z príčin súvisiacich s demenciou stačí skonzumovať aj pol lyžice denne.

Ide o prvú štúdiu, ktorá skúmala vzťah medzi stravou a úmrtím v dôsledku demencie. Výskumníci uviedli, že u viac ako 92-tisíc dospelých bola konzumácia aspoň siedmich gramov olivového oleja spojená s takmer o 30 percent nižším rizikom úmrtia na demenciu v porovnaní s tými, ktorí olivový olej nepoužívali nikdy alebo len zriedka.

„Naša štúdia posilňuje výživové usmernenia odporúčajúce rastlinné oleje, ako je olivový olej, a naznačuje, že podporujú nielen zdravie srdca, ale potenciálne aj mozgu,“ uviedla vo vyhlásení spoluautorka štúdie Anne-Julie Tessierová, výskumná pracovníčka v oblasti výživy na Škole verejného zdravia T. H. Chana na Harvardovej univerzite.

Viac o tejto téme sa dozviete v tomto článku: Dôležitá súčasť stredomorskej stravy môže znížiť riziko úmrtia na demenciu, tvrdí štúdia.

Zdroj: SME

Foto: Adobe Stock

Ohodnoťte tento článok!

Kliknite na hviezdičku a ohodnoťte!

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Zatiaľ žiadne hlasy! Buďte prvý(á).

Ďakujeme, že považujete tento článok za užitočný...

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach!

Je nám ľúto, že tento článok nebol pre vás užitočný!

Poďme vylepšiť tento článok!

Navrhnite nám, ako môžeme tento článok vylepšiť?

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *