Strava inšpirovaná tradičným jedálnym lístkom typickým pre oblasť Grécka, južného Talianska a Španielska je pravidelne označovaná za jeden z najzdravších modelov stravovania. Obsahuje predovšetkým olivový olej. Ten podporuje zdravie srdca aj mozgu.
Stredomorská strava obsahuje množstvo zeleniny, ovocia, orechov, byliniek a rýb. A predovšetkým olivový olej. Ten môže byť dôležitý pre kognitívne zdravie. Štúdia z Harvardovej univerzity uverejnená v odbornom časopise JAMA naznačuje, že na zníženie rizika úmrtia z príčin súvisiacich s demenciou stačí skonzumovať aj pol lyžice denne.
Ide o prvú štúdiu, ktorá skúmala vzťah medzi stravou a úmrtím v dôsledku demencie. Výskumníci uviedli, že u viac ako 92-tisíc dospelých bola konzumácia aspoň siedmich gramov olivového oleja spojená s takmer o 30 percent nižším rizikom úmrtia na demenciu v porovnaní s tými, ktorí olivový olej nepoužívali nikdy alebo len zriedka.
„Naša štúdia posilňuje výživové usmernenia odporúčajúce rastlinné oleje, ako je olivový olej, a naznačuje, že podporujú nielen zdravie srdca, ale potenciálne aj mozgu,“ uviedla vo vyhlásení spoluautorka štúdie Anne-Julie Tessierová, výskumná pracovníčka v oblasti výživy na Škole verejného zdravia T. H. Chana na Harvardovej univerzite.
Viac o tejto téme sa dozviete v tomto článku: Dôležitá súčasť stredomorskej stravy môže znížiť riziko úmrtia na demenciu, tvrdí štúdia.
Zdroj: SME
Foto: Adobe Stock