V našej kuchyni je cesnak nezastupiteľným pomocníkom. Okrem výraznej chuti dodáva telu cenné vitamíny a minerály. Aj preto je dobré konzumovať ho najmä počas zimných mesiacov. Perfektne sa hodí do rôznych omáčok či polievok, ale aj do iných jedál. Svoje chuťové vlastnosti najlepšie rozvinie počas pečenia v rúre alebo dusenia. Pokiaľ z neho chcete vyťažiť maximum pre svoje zdravie, mali by sme ho jesť aj surový.
Zaradením cesnaku do svojho jedálneho lístka získate cenné minerály ako meď, zinok, železo, vápnik, mangán či selén. Obsahuje tiež látky, vďaka ktorým jeho účinky mnohí odborníci považujú za prírodné antibiotikum. Významné sú jeho antibakteriálne a antivírusové vlastnosti, jeho silu využíva množstvo prípravkov na posilnenie imunity či potencie.
Tu je teda príklad, ako možno cesnak využiť podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
Cesnakovo syrové slimáky/trojuholníky
Po týchto slimáčikoch sa vždy len tak zapráši. Skvele sa hodia na akúkoľvek oslavu, grilovačku alebo len tak – k polievke (napr. k šútolici). Odporúčam robiť rovno z dvojitej dávky, pretože jeden kúsok nikdy nestačí.
Na cca 2 plechy potrebujeme:
500 g polohrubej múky
300 ml mlieka
100 ml oleja
1 čl cukru
3 čl soli
21 g čerstvého droždia
Na plnku:
50 g očisteného cesnaku
120 g zmäknutého masla
hrsť pažítky
½ čl soli
strúhaný syr (napr. Gouda) podľa chuti
vajce na potretie
rascu/sézam/mak na posypanie
Kysnuté cesto si pripravíme tak, že najskôr do vlažného mlieka dáme lyžičku cukru, rozdrobíme droždie a necháme vzísť kvások. Zatiaľ si v mise zmiešame múku so soľou, pridáme olej a nakysnutý kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme a necháme nakysnúť na dvojnásobok.
Kým cesto kysne, pripravíme si plnku – cesnak ošúpeme, pretlačíme a zmiešame s maslom, pažítkou a soľou. Vymiešame hladký krém.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti, každú z nich rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika. Rovnomerne potrieme polovicou plnky, nastrúhame na ňu syr a zatočíme do rolády. Nožom nakrájame cik – cak na trojuholníky, uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme obľúbenou posýpkou. Ja som použila rascu, ako to robievala moja mama. Hotové necháme 10 minút podkysnúť na plechu, potom ich vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme do zlatista – treba sledovať.
TIP1: aby nebolo jedlo ťažké na žalúdok, z ošúpaného cesnaku odstráňte vnútorný klíčok.
TIP2: môžete použiť aj medvedí cesnak, je chuťovo jemnejší, preto pridajte aj pár strúčikov klasického cesnaku. Zmes rozmixujte vopred v mixéri, aby bola konzistencia hladká. Prípradne pridajte pesto. V tom prípade by som ale dala menej masla, keďže pesto obsahuje aj olej. Aby neboli trojuholníčky priveľmi mastné. Medvedí cesnak dodá slimáčikom krásnu zelenú farbu.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk