Vianočka je druh sladkého pečiva, ktorý je obľúbený hlavne v nemecky hovoriacich krajinách, teda v Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku, ale samozrejme tiež na Slovensku a v Čechách. Prvú zmienku o vianočke nájdeme v diele Pojednání o Štědrém večeru, ktorého autor je Jan z Holešova. Podľa výkladu symbolizuje vianočka v Betleheme narodeného Ježiša Krista zabaleného v plienke. Veď samotný názov Betlehem vznikol od slov Bet Lehem, čo znamená dom chleba.
Vianočku dokonca od 16. storočia mohol piecť iba pekár, ktorý bol cechový remeselník. Až neskôr si toto tradičné české a slovenské pečivo začali ľudia pripravovať aj doma. Dnes už nepatrí len na vianočný stôl a vianočka sa stala obľúbeným sladkým pečivom najmä detí počas celého roka. Je škoda, že tradičné pečivo sa už doma toľko nepripravuje, ale skôr nakupuje. Pritom jej príprava vôbec nie je náročná. Domáca vianočka, pripravovaná s láskou, vždy chutí najlepšie…
Tu je príklad, ako si možno pripraviť vianočku podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
Vianočka
Mäkučká a vláčna vianočka ako stvorená na raňajky s teplým kakaom… jedna báseň! Po chuťovej stránke naozaj vydarená, čo sa pletenia týka, to bola pre mňa vysoká škola. Plietla som ju zo 6 prameňov a podarilo sa mi to (ako tak) až na tretí pokus! Návod nájdete na youtube, možností je viac, mne sadol až druhý. Ako sa vraví – koniec dobrý, všetko dobré!
Potrebujeme:
Na kvások:
250 g vlažného mlieka
1 PL cukru
1/2 kocky droždia
Z týchto surovín necháme vzísť kvások, ku ktorému potom pridáme:
500 g hladkej múky
50 g mäkkého masla
120 g kr. cukru
štipku soli
1 celé vajce
Na potretie:
žĺtok a mandle na posypanie
Vypracujeme hladké cesto, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť asi 30-40 minút. Potom cesto vyberieme, odvážime a rozdelíme na 6 rovnakých častí (váha cesta : 6). Bochníky ešte necháme podkysnúť a potom z nich rukami vytvarujeme dlhé valčeky, ktoré zapletáme. Na záver vianočku potrieme žĺtkom a posypeme mandľami. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 st. asi 30 minút (podľa potreby).
Tip: ak máte vo vianočke radi hrozienka, pridajte ich priamo do cesta, ideálne ak boli predtým namočené v rume. Pri šúľaní a zapletaní dbajte na to, aby boli skryté v ceste, inak by vám pri pečení zhoreli.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk