Varíme s Luciou Súkeníkovou – Krúpy s hubami

()

V minulosti patrili strukoviny a obilniny k základom stravovania našich predkov. Boli lacné, dokázali rýchlo a na dlho zasýtiť a navyše mali tak široké spektrum výživných látok, ktoré im nedokázala dať žiadna iná potravina. Medzi tie najobľúbenejšie patrili jačmenné krúpy, ktoré by sa mali častejšie vrátiť aj do našich jedálničkov.

Jačmenné krúpy sú hotovým pokladom našej gastronómie. Majú toľko zdravotných benefitov, že by sme ich mali pripravovať aspoň raz týždenne. Táto obilnina obsahuje veľa živín a pomáha pri viacerých ťažkostiach:

  • má veľa vláknin, takže pomáha pri zápche a problémoch s trávením
  • krúpy obsahujú množstvo vápnika a zinku, vďaka čomu sú vynikajúce pre nechty a pleť
  • pôsobia ako prevencia pred onkologickými, kardiovaskulárnymi a diabetickými chorobami
  • napravujú črevnú mikroflóru, vďaka čomu aj zlepšujú imunitu
  • sú významným zdrojom mangánu, ktorý pomáha spracovať ostatné dôležité živiny v organizme

 

Zrejme najznámejším spôsobom prípravy jačmenných krúp je hŕstková polievka. V nej ich zmiešate s viacerými druhmi strukovín, ktoré taktiež zabezpečia potrebnú dennú dávku vláknin. O znovuobjavenie krúp sa snažia aj známi kuchári. Tí ich veľmi často pripravujú v zaujímavej alternatíve talianskeho rizota. Krupoto urobíte úplne identickým spôsobom, len ryžu vymeníte za túto obilninu. A možností je ešte viac, my tu ponúkame ďalšiu…

Tu je príklad, ako si možno pripraviť Krúpy s hubami podľa receptu Lucie Súkeníkovej.

 

Krúpy s hubami

 

V Čechách sa tomuto jedlu vraví “Houbový Kuba” a v podstate je to české jedlo. Avšak nejako sa dostalo aj k nám a my sme si ho veľmi obľúbili. Je rýchle, lacné a chutí úžasne…

Potrebujeme:

1 šálka krúpov (stredných)

2 hrste sušených lesných hríbov (ideálne zmes)

2 cibule

80 g masla

250 ml mlieka

soľ, korenie

petržlenová vňať, tymián

Vodu alebo vývar. 

 

Hríby zalejeme mliekom izbovej teploty a necháme asi 30 minút napučať. Krúpy prepláchneme pod tečúcou vodou a orestujeme ich na polovici masla. Restovaním získajú zlatistú farbu a ich vôňa sa začne rozplývať po celej kuchyni. Keď sú orestované, zalejeme ich šálkou vody alebo vývaru, osolíme a okoreníme podľa potreby (ak máme osolený vývar, solíme miernejšie) a podusíme do mäkka asi 15 – 20 minút. 

Na druhej časti masla opražíme cibuľu do zlatista. Hríby zlejeme, ale mlieko si odložíme. K cibuli pridáme zliate hríby a popražíme ich. Potom pridáme mlieko, hrniec prikryjeme a hríby dusíme do mäkka. Keď sú hríby hotové, zmiešame ich s pripravenými krúpami. Ochutnáme, ak treba, dosolíme a dokoreníme, pridáme bylinky a celú zmes dáme zapiecť na asi 20 minút do rúry. 

 

Dobrú chuť!

S pozdravom

Lucia Súkeníková

MOJE JEDLO

web: www.moje-jedlo.sk

fb: https://www.facebook.com/mojejedlo/

ig: https://www.instagram.com/lucia_sukenikova_mojejedlo/

Ohodnoťte tento článok!

Kliknite na hviezdičku a ohodnoťte!

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Zatiaľ žiadne hlasy! Buďte prvý(á).

Ďakujeme, že považujete tento článok za užitočný...

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach!

Je nám ľúto, že tento článok nebol pre vás užitočný!

Poďme vylepšiť tento článok!

Navrhnite nám, ako môžeme tento článok vylepšiť?

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *