Varíme s Luciou Súkeníkovou – Osviežujúci tvarohový koláč

()

Tvaroh je tradičným mliečnym výrobkom s veľmi dlhou históriou. Má mliečno smotanovú chuť, bielu farbu a jemne krémovú chuť alebo naopak hrudkovitú konzistenciu. Vzniká vyzrážaním bielkoviny mlieka pomocou kultúrnych mikroorganizmov, poprípade enzýmov. Už z tohto popisu je zrejmé, že ide o úplne prírodnú potravinu.

Tvaroh sa výborne hodí do studenej aj teplej kuchyne – ani tepelnou úpravou nestráca svoje skvelé nutričné hodnoty. Je veľmi univerzálny – tvaroh Vám zaistí nadýchanú chuť Vášho dezertu aj bez pridaného tuku. V slanej kuchyni môže nájsť uplatnenie pri príprave šalátov, kde nahradí tučný balkánsky syr. 

Ide o veľmi hodnotnú potravinu, ktorá sa vo vhodných úpravách a v spojení s ostatnými potravinovými ingredienciami stáva veľmi zdravým pokrmom.

Tu je príklad, ako si možno pripraviť  Osviežujúci tvarohový koláč podľa receptu Lucie Súkeníkovej.

Osviežujúci tvarohový koláč

 

Pod týmto názvom si ho pamätám z detstva. Ako deti sme ho milovali, hlavne tú „žltú vrstvu“ na vrchu, čo sa tvárila ako želatína. Mama tento koláč radila pravidelne do svojho nedeľného repertoáru, keď mala dostatok tvarohu. V prípade tohto koláča totiž platí priama úmera – čím viac tvarohu, tým je lepší.

V podstate na jeho množstve až tak nezáleží, čo znamená, že ak máte tvarohu viac, vôbec to nevadí. Koláč je skvelý, keď je mierne zachladený, vtedy naozaj vystihuje svoj názov – je neskutočne osviežujúci. Svojou sviežou farbou sa hodí aj na veľkonočný stôl, takže ak hľadáte recept na jednoduchý koláčik, ktorý sa vďaka zdobeniu premení na skutočný dezert, máte po starostiach. Budem rada, ak ho vyskúšate a dáte vedieť, ako vám chutil 🙂

 

Na korpus potrebujeme:

6 vajec

6 PL kryštálového cukru

6 PL polohrubej múky

2 PL kakaa

½ prášku do pečiva

100 ml oleja

 

Na tvarohovú plnku potrebujeme:

250g hrudkovitého tvarohu

500 g krémového roztierateľného tvarohu (použila som polotučný)

250 g masla

1 cukor s pravou vanilkou

7 PL práškového cukru

štipku čerstvo strúhanej citrónovej kôry

 

Na želatínu potrebujeme:

1 l pomarančového džúsu

7 PL kryštálového cukru

80 g Zlatého klasu (2 balíčky)

 

Postup je naozaj veľmi jednoduchý – celé vajcia vyšľaháme s cukrom. Ak chcete deťom urobiť radosť, pokojne ich vyfúknite, aby si mohli vajíčka ozdobiť. Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny. Kým sa vajíčka v miske mixujú, vo vedľajšej miske zmiešame múku, prášok do pečiva a kakao. K vajíčkam pridáme olej, prešľaháme a pridáme suchú zmes. Nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pri 180 stupňoch pečieme asi 15 minút. Skúšame špáradlom. Po upečení papier stiahneme.

Pripravíme si tvarohovú plnku: zmäknuté maslo vymiešame s cukrom (práškovým aj vanilkovým) a pridáme tvaroh a citrónovú kôru. Dobre premiešame a natrieme na pripravený kakaový korpus.

Pripravíme si želé: V ½ litri džúsu rozmiešame cukor a dáme variť. V druhej polovici džúsu rozmiešame Zlatý klas. Do horúceho osladeného džúsu pomaly nalievame zmes so Zlatým klasom a varíme do zhustnutia. Nezľaknite sa bieleho povlaku, vo finále to bude vyzerať tak, ako na foto. Želé necháme mierne prechladiť a potom nalejeme na koláč. Necháme stuhnút ideálne do druhého dňa a potom krájame. Ozdobila som plátkom citróna a sušenými malinami.

Dobrú chuť!

S pozdravom

Lucia Súkeníková

MOJE JEDLO

web: www.moje-jedlo.sk

fb: https://www.facebook.com/mojejedlo/

ig: https://www.instagram.com/lucia_sukenikova_mojejedlo/

Ohodnoťte tento článok!

Kliknite na hviezdičku a ohodnoťte!

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Zatiaľ žiadne hlasy! Buďte prvý(á).

Ďakujeme, že považujete tento článok za užitočný...

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach!

Je nám ľúto, že tento článok nebol pre vás užitočný!

Poďme vylepšiť tento článok!

Navrhnite nám, ako môžeme tento článok vylepšiť?

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *