Varíme s Luciou Súkeníkovou – Šútolica

()

Naši predkovia spoľahlivo vedeli, čo je dobré. Šútolica neobsahuje žiadne exotické suroviny, iba typické slovenské zemiaky, kyslú kapustu, fazuľu a slaninku, no aj napriek tomu je to chutné a výživné jedlo. 

Fazuľovo-kapustová polievka šútolica sa nachádza vo viacerých zbierkach receptov starých mám a nepochybne patrí medzi tradičné slovenské jedlá. Ale obdobná kombinácia ingrediencií bola a je známa aj inde. Napríklad Ribollita je tradičná fazuľovo-kapustová polievka zo slnečného Toskánska. Výdatná, hustá, plná zeleniny a zdravia. Taká je tradičná talianska polievka z oblasti malebného Toskánska. Ribollita v preklade znamená dvakrát varená. Čo je skutočne pravda. Uvaríte ju v jeden deň a jete až na druhý. A v tom spočíva tajomstvo výnimočnej chuti.  

Ale pravá a nefalšovaná šútolica je len a len slovenská. Poznáme jej viacero podôb, aj podľa regiónov či dokonca lokalít, existuje napríklad Dubnická šútolica. Jej základ – teda zemiaky, kyslá kapusta, fazuľa a slaninka či mäsko – sú však spoločné…

Tu je teda Šútolica podľa receptu Lucie Súkeníkovej.

 

Šútolica

 

Potrebujeme:

250 g drobnej bielej fazule

500 g kyslej kapusty

kúsok údeného (rebro, kosť, slanina – podľa preferencií)

4 – 5 zemiakov

cca 3 l vody

200 g kyslej smotany

soľ, korenie – podľa chuti

3 ks bobkový list

5 guľôčok čierneho korenia

2 guľôčky nového korenia

3 guľôčky borievok

 

Drobnú fazuľku si namočíme deň vopred. Potom vodu vymeníme, pridáme koreniny, bobkový list, údené a uvaríme do polomäkka. Kým sa fazuľa varí, pripravíme si zvyšné suroviny: očistíme zemiaky a nakrájame ich na kocky, kyslú kapustu tiež nakrájame na drobnejšie kúsky, aby sa ľahšie naberala aj jedla. Kyslú smotanu vyberieme z chladničky, aby mala izbovú teplotu.

Keď je fazuľa takmer uvarená, pridáme do nej zemiaky a ďalej varíme, kým nie sú mäkké. Potom pridáme kapustu. Nikdy nevaríme zemiaky a kapustu spoločne, pretože kyslosť kapusty bráni v tom, aby zemiaky zmäkli. Preto dáme najskôr variť zemiaky a až potom kapustu. Varíme spoločne asi 10 minút. Potom si v miske rozmiešame kyslú smotanu spolu s naberačkou “polievky”, zmiešame a celú zmes vlejeme do polievky. Necháme prevrieť, dochutíme soľou a podávame s čerstvým chlebom. 

 

TIP: ak sa vám nechce variť fazuľu, môžete si pomôcť aj fazuľou v konzerve. Postup je potom nasledovný – uvarte si vývar z údeného vopred a potom pridajte zemiaky, po uvarení zemiakov kapustu a nakoniec nasypte scedenú fazuľu z konzervy. Spoločne povarte asi 10  – 15 minút, potom si v miske rozmiešajte kyslú smotanu spolu s naberačkou “polievky”, zmiešajte a celú zmes vlejte do polievky. Dochuťte soľou, korením a nechajte prevrieť. Podávajte s čerstvým chlebom. 

Dobrú chuť!

S pozdravom

Lucia Súkeníková

MOJE JEDLO

web: www.moje-jedlo.sk

fb: https://www.facebook.com/mojejedlo/

ig: https://www.instagram.com/lucia_sukenikova_mojejedlo/

Ohodnoťte tento článok!

Kliknite na hviezdičku a ohodnoťte!

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Zatiaľ žiadne hlasy! Buďte prvý(á).

Ďakujeme, že považujete tento článok za užitočný...

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach!

Je nám ľúto, že tento článok nebol pre vás užitočný!

Poďme vylepšiť tento článok!

Navrhnite nám, ako môžeme tento článok vylepšiť?

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *