Varíme s Luciou Súkeníkovou – Šišky na fašiangy

()

Na fašiangy sa tradične pečú šišky. Fašiangy trvajú viac týždňov a začínajú sa dňom po sviatku Troch kráľov a končia sa Popolcovou stredou. Po nej sa začína 40 dní pôstneho obdobia pred Veľkou nocou. Fašiangy v minulosti i dnes boli obdobím zábav a jedla.

Tradíciu malo a dodnes má vyprážané pečivo. Lahodné a sýte šišky, pampúšiky, guľky, fánky, chraple, grapne, kreple, fulanki či  milostki rozvoniavali v každom kúte Slovenska. Fašiangové šišky si môžete pripraviť podľa receptu Lucie Súkeníkovej.

Šišky

Potrebujeme:

1 kocku droždia

2 PL cukru

250 ml mlieka

500 g hladkej múky

3 žĺtky

kôru z citróna (podľa chuti)

50 g masla

2 maličké štamperlíky rumu

masť/olej na vysmážanie

cukor na posypanie

lekvár (napr. jahodový)

 

Do hlbokého taniera rozmrvíme droždie a zasypeme ho 2 lyžicami cukru. Lyžičkou opatrne tieto dve zdanlivo nespojiteľné suroviny miešame, o chvíľu sa začne droždie roztápať. Vymiešame ho s cukrom, prilejeme trošku mlieka a počkáme 10 minút, kým trochu napučí.

Zatiaľ si v miske zmiešame múku, rum, maslo, kôru z citróna, zvyšné mlieko, žĺtky a na záver pridáme drožďovú zmes. Vypracujeme hladké cesto, prikryjeme ho čistou suchou utierkou a necháme nakysnúť asi ¾ hodinu. Potom cesto rozvaľkáme na približne 1cm plát a vykrajujeme šišky, môžeme vykrojiť aj stredovú dierku.

V hrnci rozpálime masť (alebo olej) a šišky do nej postupne vkladáme. Tuku by malo byť toľko, aby v ňom šišky plávali, ak sa obávate mastnoty, po vybratí ich nechajte odpočívať na suchej servítke, ktorá prebytočný tuk „vypije“. Aj vďaka pridanému rumu nie sú šišky veľmi mastné. Šišky opekáme z oboch strán. Na záver ich posypeme cukrom a ozdobíme obľúbeným džemom.

Dobrú chuť!

 

S pozdravom

 

Lucia Súkeníková

MOJE JEDLO

 

web: www.moje-jedlo.sk

fb: https://www.facebook.com/mojejedlo/

ig: https://www.instagram.com/lucia_sukenikova_mojejedlo/

Ohodnoťte tento článok!

Kliknite na hviezdičku a ohodnoťte!

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Zatiaľ žiadne hlasy! Buďte prvý(á).

Ďakujeme, že považujete tento článok za užitočný...

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach!

Je nám ľúto, že tento článok nebol pre vás užitočný!

Poďme vylepšiť tento článok!

Navrhnite nám, ako môžeme tento článok vylepšiť?

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *