Varíme s Luciou Súkeníkovou – Zemiakové placky

()

Zemiakové placky, podlesníky, baba či haruľa. Tradičné a mimoriadne obľúbené jedlo poznáme pod rôznymi názvami a pripraviť ich dnes vieme na niekoľko spôsobov, v rôznych prevedeniach a nepohrdne nimi ani ten najväčší gurmán. Niekto ich pečie na masti, niekto do nich pridáva mladú cibuľku, mrkvu, cuketu a v niektorých regiónoch ich chuť dotvára kyslá kapusta. Zemiakové placky sú rýchle, nenáročné a na skvelý obed stačí mať po ruke pár základných surovín. 

Vy si ich môžete pripraviť podľa receptu Lucie Súkeníkovej.

 

Zemiakové placky

 

1 kg zemiakov

1 – 2 lyžičky soli

4 vajcia

6 strúčikov cesnaku

4 zarovnané lyžice hladkej múky

4 lyžice majoránu

masť na praženie 

1 väčšia cibuľa

kyslá smotana a kyslé mlieko na podávanie

 

Zemiaky ošúpeme, polovicu nastrúhame nahrubo, druhú polovicu najemno. Pridáme soľ, celé vajcia, pretlačený cesnak, múku a v dlaniach rozotretý majorán. Necháme postáť. 

Na panvici na masti opečieme nadrobno nasekanú cibuľu dozlatista. Potom ju pridáme do pripraveného cesta. Ak pustia zemiaky veľa šťavy, môžeme ju zliať.

Na panvici, na ktorej sme opekali cibuľu, zohrejeme masť. Lyžicou formujeme z cesta placky priamo na panvici a opekáme z oboch strán. Podávame s kyslou smotanou a s kyslým mliekom. 

 

TIP: V lete môžete časť zemiakov nahradiť nastrúhanou cuketou alebo tekvicou. Takéto placky sme milovali ešte viac ako klasické zemiakové.

Dobrú chuť!

S pozdravom                                                                                                                                

Lucia Súkeníková

MOJE JEDLO

web: www.moje-jedlo.sk

fb: https://www.facebook.com/mojejedlo/

ig: https://www.instagram.com/lucia_sukenikova_mojejedlo/

Ohodnoťte tento článok!

Kliknite na hviezdičku a ohodnoťte!

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Zatiaľ žiadne hlasy! Buďte prvý(á).

Ďakujeme, že považujete tento článok za užitočný...

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach!

Je nám ľúto, že tento článok nebol pre vás užitočný!

Poďme vylepšiť tento článok!

Navrhnite nám, ako môžeme tento článok vylepšiť?

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *