Zemiakové placky, podlesníky, baba či haruľa. Tradičné a mimoriadne obľúbené jedlo poznáme pod rôznymi názvami a pripraviť ich dnes vieme na niekoľko spôsobov, v rôznych prevedeniach a nepohrdne nimi ani ten najväčší gurmán. Niekto ich pečie na masti, niekto do nich pridáva mladú cibuľku, mrkvu, cuketu a v niektorých regiónoch ich chuť dotvára kyslá kapusta. Zemiakové placky sú rýchle, nenáročné a na skvelý obed stačí mať po ruke pár základných surovín.
Vy si ich môžete pripraviť podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
Zemiakové placky
1 kg zemiakov
1 – 2 lyžičky soli
4 vajcia
6 strúčikov cesnaku
4 zarovnané lyžice hladkej múky
4 lyžice majoránu
masť na praženie
1 väčšia cibuľa
kyslá smotana a kyslé mlieko na podávanie
Zemiaky ošúpeme, polovicu nastrúhame nahrubo, druhú polovicu najemno. Pridáme soľ, celé vajcia, pretlačený cesnak, múku a v dlaniach rozotretý majorán. Necháme postáť.
Na panvici na masti opečieme nadrobno nasekanú cibuľu dozlatista. Potom ju pridáme do pripraveného cesta. Ak pustia zemiaky veľa šťavy, môžeme ju zliať.
Na panvici, na ktorej sme opekali cibuľu, zohrejeme masť. Lyžicou formujeme z cesta placky priamo na panvici a opekáme z oboch strán. Podávame s kyslou smotanou a s kyslým mliekom.
TIP: V lete môžete časť zemiakov nahradiť nastrúhanou cuketou alebo tekvicou. Takéto placky sme milovali ešte viac ako klasické zemiakové.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk