Existuje niekoľko dôvodov, prečo by ste si mohli doma upiecť tvarohový koláč. Napríklad ten, že keď si koláč pečiete doma, máte úplnú kontrolu nad použitými ingredienciami. Môžete si vybrať kvalitné suroviny a prispôsobiť recept svojim chutiam. Týmto spôsobom môžete aj kontrolovať množstvo cukru a pridávať prípadné vylepšenia, ako napríklad citrusovú kôru. Svoj vlastný tvarohový koláč môžete urobiť v pravej chvíli a zjesť ho v momente, keď je čerstvý a najchutnejší.
Pečenie môže byť zábavnou a uvoľňujúcou aktivitou. Mnohí ľudia ju považujú za formu relaxácie. Strávenie času v kuchyni, miešanie cesta, tvorenie náplní a sledovanie, ako sa koláč pečie, môže byť potešujúce a terapeutické. Môžete si vychutnať čerstvý a chutný koláč a potešiť rodinu, priateľov alebo hostí. Domáce pečenie často prináša radostné spomienky a pocit pohody.
A s tvarohovým koláčom prospejete aj svojmu zdraviu.
Takto tvarohový koláč pripravuje Lucia Súkeníková.
Tvarohový koláč
Na cesto potrebujeme:
300 g masla
150 g pr. cukru
3 žĺtky
500 g hladkej múky
štipku soli
1 prášok do pečiva
Všetko spolu dobre vymiesime a rozdelíme na 2 časti. Jednu časť vyvaľkáme a preložíme na plech (klasický veľký plech), môžete si pomôcť aj tak, že cesto vyvaľkáte na papieri na pečenie a ten potom ľahko prenesiete na plech. Ak treba, pokojne si “požičajte” trochu cesta z druhej časti a tú potom dajte do chladničky, aby sa dala ľahšie strúhať.
Na pripravený plát nalejeme tvarohovú plnku, ktorú vytvoríme zmiešaním týchto ingrediencií:
500 g tvarohu
kôra z 1/2 citróna
2 vanilkové cukry
50 g kr.cukru
3 bielky
1 PL Zlatého klasu
Tvarohovú zmes vylejeme na pripravený korpus, nastrúhame na ňu druhú časť cesta a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na asi 25 minút. Keď je povrch koláča “ružový”, vyberieme ho a necháme vychladnúť. Posypeme práškovým cukrom a podávame.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk