Blížia sa najväčšie sviatky, od Vianoc do Silvestra, Nového roku ba aj Troch kráľov to bude všade rozvoniavať tradičnými jedlami. Kapustnica patrí medzi tie najtradičnejšie a predsa je každá iná a originálna. Nikde inde na svete nenájdeme toľko receptov na polievku z kyslej kapusty, ako v krajine pod Tatrami. V každom kraji sa varieva vianočná kapustnica trochu inak.
Napríklad na západnom Slovensku sa do nej pridávajú hríby, mäso, slivky a v niektorých rodinách aj smotana. Voňavá kapustnica v okolí Zvolena je nepredstaviteľná bez údených klobás. Na Orave ju pripravujú s hubami, údenou rybou, so smotanou a zemiakmi. V niektorých lokalitách na východnom Slovensku sa do vianočnej kapustnice pridáva pretlak, ryža a krúpy. Ba aj takmer každá rodina má svoj vlastný patent na kapustnicu a je presvedčená, že tá ich je zo všetkých najlepšia…
Tu je príklad, ako si možno pripraviť Sviatočnú kapustnicu podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
Sviatočná kapustnica
Potrebujeme:
1 kg kyslej kapusty
1-2 domáce klobásky
vrchovatá polievková lyžica bravčovej masti
2 cibule
1 väčší zemiak
3 – 4 strúčiky cesnaku
sladkú mletú papriku
šálku sušených hríbov
soľ
mleté čierne korenie
bobkový list
pár guľôčok nového korenia
hrsť sušených sliviek
Ak je kapusta príliš kyslá, opatrne ju premyjeme vodou. Môžete ju nakrájať nadrobno. Zalejeme ju vodou, pridáme celé klobásky, hríby, bobkový list a nové korenie. Varíme asi 30 minút. V kastróliku na masti dozlatista osmažíme cibuľu, posypeme červenou paprikou a zalejeme vodou. Takto pripravenú zápražku vlejeme ku kapustnici. Zemiak nastrúhame na hrubom strúhadle a spolu s pretlačeným cesnakom pridáme ku kapustnici. Zemiak nám kapustnicu zahustí. Necháme prevariť, dochutíme podľa potreby. Klobásky vyberieme, nakrájame na kolieska a vrátime naspäť do kapustnice. Pred dovarením pridáme slivky. Podľa potreby dosolíme a okoreníme.
Podávame s čerstvým domácim chlebom.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk