V tomto recepte sa uplatňuje tvaroh, ktorý je lokálnou slovenskou superpotravinou. Tvaroh patrí k historicky najstarším mliečnym produktom, ktoré sa uplatnili v našej kuchyni. Je to v podstate zrejúci syr, ktorý sa získava kyslým zrážaním. Aj keď ho možno konzumovať surový, väčšinou sa rôznymi spôsobmi tepelne upravuje. Tvaroh tróni najmä v sladkej kuchyni, spolu s vajcami sa hodí na sladké nákypy či vyprážané tvarohové placky a lievance. Tvaroh tiež dobre slúži ako prídavok do cesta, ale aj do plniek na rôzne rezy, bábovky, záviny či zákusky. Pridaním tvarohu sú múčniky vláčne a aj také dlhšie zostávajú.
Tu je príklad, ako si možno pripraviť Strúhaný tvarohový koláč podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
Strúhaný tvarohový koláč:
Cesto
• 400 g hladkej múky
• 250 g masla
• 150 g práškového cukru
• 1 balíček vanilkového cukru
• polovicu balíčka prášku do pečiva
• 1 žĺtok
• 3 lyžice kakaa
Plnka
• 1 kg tvarohu
• 250 g práškového cukru (dávam 180 g)
• 1 vanilkový cukor
• 1 lyžičku solamylu (alebo Zlatého klasu)
• 3 žĺtky
• sneh zo 4 bielkov
• kôra z citróna (podľa chuti)
POSTUP
Zo surovín na cesto vypracujeme hrudku cesta a uložíme na 30 minút na chladné miesto. Po vychladení cesto rozdelíme na dve časti. Jednu časť nastrúhame na vymastený plech, rovnomerne potrieme plnkou a na vrstvu plnky postrúhame druhú polovicu cesta. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 30-40 minút.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk