Kto by nemal rád slivky. Ovocie, ktoré má blahodarné účinky na zdravie, dobre sa spracúva a skladuje. Je výborné do všetkých typov jedál. Koláč s posýpkou, gule, pečené mäsko so slivkovou omáčkou, chlebík s lekvárom alebo dobrá slivovica vždy zobudia naše chuťové poháriky. Pôvod sliviek treba hľadať v Malej Ázie a na Kaukaze. Za to, že ich pestujeme vďačíme slovanským kmeňom.
Do nášho regiónu ich priniesli už v 5. storočí. Pôvodne neboli také veľké ako dnes, mali skôr veľkosť trnky. Viaceré zdroje uvádzajú, že archeológovia našli jedny z najstarších kôstok už v predhistorických sídliskách a vo vykopávkach z Rímskej ríše. Toto obľúbené ovocie obsahuje vlákninu, vitamín A a C, všetky skupiny B, okrem B7a 12. Z minerálnych látok draslík, meď, zinok, horčík, vápnik, sodík, fosfor a železo. Slivky majú v sebe veľa pektínových látok, vďaka ktorým zaváraniny vydrží aj niekoľko rokov.
Tu je príklad, ako si možno pripraviť Slivkový koláč s tvarohom a mrveničkou podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
A k tomu nám pridala aj videonávod:
https://www.facebook.com/reel/1047193860113948
Slivkový koláč s tvarohom a mrveničkou
Na korpus:
350 g hladkej múky
100 g práškového cukru
½ kypriaceho prášku
1 vanilkový cukor
150 g rozpusteného vychladnutého masla
1 vajce
Na tvarohový krém:
400 ml mlieka
40 g cukru
1 balíček vanilkového pudingového prášku
250 g tvarohu
200 g kyslej smotany
asi 50 sliviek
Na mrveničku:
40 g masla
70 g hrubej múky
70 g cukru
1 čl škorice
Príprava je veľmi jednoduchá. Najskôr si pripravíme krém: V zhruba polovici odmeraného množstva mlieka rozmiešame cukor a pudingový prášok. Druhú časť mlieka dáme zohrievať do kastróla na sporák a keď je teplé, postupne prilejeme pripravené mlieko a uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť. Potom doň vmiešame tvaroh a kyslú smotanu.
Pripravíme si korpus: V miske zmiešame múku, cukor, kypriaci prášok a vanilkový cukor. Pridáme rozpustené vychladnuté maslo a 1 vajce. Vypracujeme hrudku cesta, ktorú celú prstami natlačíme na dno a boky tortovej formy. Potom do vnútra naukladáme odkôstkované slivky systémom “na stojaka”. Prikryjeme ich tvarohovým krémom a posypeme mrveničkou.
Mrveničku pripravíme zmiešaním hrubej múky alebo krupice, cukru, masla a škorice. V prstoch vypracujeme sypkú zmes a koláč ňou posypeme. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 45 – 55 minút. Koláč nechajte dobre vychladnúť, nekrájajte ho horúci. Slivky vo vnútri by boli šťavnaté a koláč by tiekol, aj tekutina v ňom si potrebuje “sadnúť”. Dajte ho vychladnúť do chladničky a krájajte až dobre stuhnutý koláč.
Jeho príprava je veľmi jednoduchá a vďaka zvláštnemu ukladaniu ovocia dosiahnete po jeho upečení v reze zaujímavú štruktúru. Na korpus stači zmiešať všetky suroviny uvedené pod videom. Pripravenú hrudku jednoducho prstami roztlačte po dne a bokoch tortovej formy, pridajte slivky tak, ako vo videu a navrstvite krém.
V inej miske zmiešajte hrubú múku, cukor a maslo, pridajte škoricu a vypracujte v prstoch mrveničku. Tú potom navrstvite na pripravený koláč.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk