Varíme s Luciou Súkeníkovou – Slivkový koláč s tvarohom a mrveničkou

()

Kto by nemal rád slivky. Ovocie, ktoré má blahodarné účinky na zdravie, dobre sa spracúva a skladuje. Je výborné do všetkých typov jedál. Koláč s posýpkou, gule, pečené mäsko so slivkovou omáčkou, chlebík s lekvárom alebo dobrá slivovica vždy zobudia naše chuťové poháriky. Pôvod sliviek treba hľadať v Malej Ázie a na Kaukaze. Za to, že ich pestujeme vďačíme slovanským kmeňom.

Do nášho regiónu ich priniesli už v 5. storočí. Pôvodne neboli také veľké ako dnes, mali skôr veľkosť trnky. Viaceré zdroje uvádzajú, že archeológovia našli jedny z najstarších kôstok už v predhistorických sídliskách a vo vykopávkach z Rímskej ríše. Toto obľúbené ovocie obsahuje vlákninu, vitamín A a C, všetky skupiny B, okrem B7a 12. Z minerálnych látok draslík, meď, zinok, horčík, vápnik, sodík, fosfor a železo. Slivky majú v sebe veľa pektínových látok, vďaka ktorým zaváraniny vydrží aj niekoľko rokov.

 

Tu je príklad, ako si možno pripraviť Slivkový koláč s tvarohom a mrveničkou podľa receptu Lucie Súkeníkovej.

A k tomu nám pridala aj videonávod:

https://www.facebook.com/reel/1047193860113948

 

Slivkový koláč s tvarohom a mrveničkou 

Na korpus:

350 g hladkej múky

100 g práškového cukru

½ kypriaceho prášku

1 vanilkový cukor

150 g rozpusteného vychladnutého masla

1 vajce

 

Na tvarohový krém:

400 ml mlieka

40 g cukru

1 balíček vanilkového pudingového prášku

250 g tvarohu

200 g kyslej smotany

asi 50 sliviek

 

Na mrveničku:

40 g masla

70 g hrubej múky

70 g cukru

1 čl škorice

 

Príprava je veľmi jednoduchá. Najskôr si pripravíme krém: V zhruba polovici odmeraného množstva mlieka rozmiešame cukor a pudingový prášok. Druhú časť mlieka dáme zohrievať do kastróla na sporák a keď je teplé, postupne prilejeme pripravené mlieko a uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť. Potom doň vmiešame tvaroh a kyslú smotanu.

Pripravíme si korpus: V miske zmiešame múku, cukor, kypriaci prášok a vanilkový cukor. Pridáme rozpustené vychladnuté maslo a 1 vajce. Vypracujeme hrudku cesta, ktorú celú prstami natlačíme na dno a boky tortovej formy. Potom do vnútra naukladáme odkôstkované slivky systémom “na stojaka”. Prikryjeme ich tvarohovým krémom a posypeme mrveničkou.

Mrveničku pripravíme zmiešaním hrubej múky alebo krupice, cukru, masla a škorice. V prstoch vypracujeme sypkú zmes a koláč ňou posypeme. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 45 – 55 minút. Koláč nechajte dobre vychladnúť, nekrájajte ho horúci. Slivky vo vnútri by boli šťavnaté a koláč by tiekol, aj tekutina v ňom si potrebuje “sadnúť”. Dajte ho vychladnúť do chladničky a krájajte až dobre stuhnutý koláč. 

Jeho príprava je veľmi jednoduchá a vďaka zvláštnemu ukladaniu ovocia dosiahnete po jeho upečení v reze zaujímavú štruktúru. Na korpus stači zmiešať všetky suroviny uvedené pod videom. Pripravenú hrudku jednoducho prstami roztlačte po dne a bokoch tortovej formy, pridajte slivky tak, ako vo videu a navrstvite krém. 

V inej miske zmiešajte hrubú múku, cukor a maslo, pridajte škoricu a vypracujte v prstoch mrveničku. Tú potom navrstvite na pripravený koláč. 

Dobrú chuť!

S pozdravom                                                                                                                                

Lucia Súkeníková

MOJE JEDLO

web: www.moje-jedlo.sk

fb: https://www.facebook.com/mojejedlo/

ig: https://www.instagram.com/lucia_sukenikova_mojejedlo/

Ohodnoťte tento článok!

Kliknite na hviezdičku a ohodnoťte!

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Zatiaľ žiadne hlasy! Buďte prvý(á).

Ďakujeme, že považujete tento článok za užitočný...

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach!

Je nám ľúto, že tento článok nebol pre vás užitočný!

Poďme vylepšiť tento článok!

Navrhnite nám, ako môžeme tento článok vylepšiť?

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *