Varíme s Luciou Súkeníkovou – Škoricové srdiečka z kysnutého cesta

()

Je tu jar, ktorá prináša romantické myšlienky a ešte viac než inokedy chceme vyjadriť  lásku a náklonnosť svojim blízkym. Napríklad prostredníctvom jedla, varenia a pečenia. Čo tak si vcelku jednoducho upiecť škoricové srdiečka?

Navyše škorica je veľmi chutné korenie, ktoré je cenené pre svoje liečivé vlastnosti už tisíce rokov v tradičnej ajurvédskej a čínskej medicíne. Moderná veda teraz potvrdila to, čo ľudia vedia už celé veky. Škorica je korenie, ktoré sa vyrába z vnútornej kôry stromov, vždyzelených tropických škoricovníkov. Používa sa hlavne ako aromatická prísada v širokej škále kuchýň, sladkých a slaných jedál, raňajkových cereálií, pochutín, čaju i tradičných jedál. Korenisto sladkastá chuť a príjemná vôňa škorice pochádzajú z jej éterického oleja a hlavnej zložky, cinnamaldehydu, ako aj z mnohých ďalších zložiek vrátane eugenolu. V rámci celej histórie, siahajúcej až po staroveký Egypt, sa škorica používala ako prísada na ochutenie jedál i ako liek. Zvyčajne bola vzácna a cenná a považovala sa za dar vhodný pre kráľov. V dnešnej dobe je škorica lacná, dostupná v každom supermarkete a nachádza sa ako zložka rôznych potravín a receptov.

Škoricové srdiečka z kysnutého cesta / 2 plechy/ si môžete pripraviť podľa receptu Lucie Súkeníkovej 


Škoricové srdiečka z kysnutého cesta / 2 plechy/    🧡

 

Na kysnuté cesto potrebujeme:

500 g polohrubej alebo hladkej múky

300 ml mlieka

100 ml oleja

21 g droždia

50 g cukru

štipku soli

 

Na potretie potrebujeme jedno vajíčko. Ďalej budete potrebovať zmäknuté maslo, škoricu a cukor (alebo škoricový cukor). 


Vo vlažnom mlieku rozmiešame lyžicu cukru a rozmrvíme droždie. Necháme chviľu (cca 10 minút) postáť, aby kvások vykysol. Kým sa nám robí kvások, do misy si nasypeme múku, soľ, prilejeme olej. Na záver primiešame kvások a vymiesime cesto. Cesto necháme kysnúť cca 1 hodinu. Potom ho preložte na pomúčenú dosku, rozdeľte ho na menšie kôpky, z ktorých vyvaľkajte menšie placky, potrite ich v tenkej vrstve maslom a posypte škoricovým cukrom. Stočte, konce spojte, opačný koniec narežte a vytvarujte srdce. Uložte na plech vystlaný papierom a nechajte podkysnúť 10-20 minút. Potom potrite vajíčkom, ak sa vám zdá málo škoricové, prisypte ešte zmes s cukrom a dajte piecť na 180 stupňov na cca 30 minút. Hotové môžete posypať cukrom alebo poliať ľubovoľnou polevou.

Dobrú chuť!

S pozdravom                                                                                                                                

Lucia Súkeníková

MOJE JEDLO

web: www.moje-jedlo.sk

fb: https://www.facebook.com/mojejedlo/

ig: https://www.instagram.com/lucia_sukenikova_mojejedlo/

Ohodnoťte tento článok!

Kliknite na hviezdičku a ohodnoťte!

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Zatiaľ žiadne hlasy! Buďte prvý(á).

Ďakujeme, že považujete tento článok za užitočný...

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach!

Je nám ľúto, že tento článok nebol pre vás užitočný!

Poďme vylepšiť tento článok!

Navrhnite nám, ako môžeme tento článok vylepšiť?

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *