Je tu jar, ktorá prináša romantické myšlienky a ešte viac než inokedy chceme vyjadriť lásku a náklonnosť svojim blízkym. Napríklad prostredníctvom jedla, varenia a pečenia. Čo tak si vcelku jednoducho upiecť škoricové srdiečka?
Navyše škorica je veľmi chutné korenie, ktoré je cenené pre svoje liečivé vlastnosti už tisíce rokov v tradičnej ajurvédskej a čínskej medicíne. Moderná veda teraz potvrdila to, čo ľudia vedia už celé veky. Škorica je korenie, ktoré sa vyrába z vnútornej kôry stromov, vždyzelených tropických škoricovníkov. Používa sa hlavne ako aromatická prísada v širokej škále kuchýň, sladkých a slaných jedál, raňajkových cereálií, pochutín, čaju i tradičných jedál. Korenisto sladkastá chuť a príjemná vôňa škorice pochádzajú z jej éterického oleja a hlavnej zložky, cinnamaldehydu, ako aj z mnohých ďalších zložiek vrátane eugenolu. V rámci celej histórie, siahajúcej až po staroveký Egypt, sa škorica používala ako prísada na ochutenie jedál i ako liek. Zvyčajne bola vzácna a cenná a považovala sa za dar vhodný pre kráľov. V dnešnej dobe je škorica lacná, dostupná v každom supermarkete a nachádza sa ako zložka rôznych potravín a receptov.
Škoricové srdiečka z kysnutého cesta / 2 plechy/ si môžete pripraviť podľa receptu Lucie Súkeníkovej
Škoricové srdiečka z kysnutého cesta / 2 plechy/ 🧡
Na kysnuté cesto potrebujeme:
500 g polohrubej alebo hladkej múky
300 ml mlieka
100 ml oleja
21 g droždia
50 g cukru
štipku soli
Na potretie potrebujeme jedno vajíčko. Ďalej budete potrebovať zmäknuté maslo, škoricu a cukor (alebo škoricový cukor).
Vo vlažnom mlieku rozmiešame lyžicu cukru a rozmrvíme droždie. Necháme chviľu (cca 10 minút) postáť, aby kvások vykysol. Kým sa nám robí kvások, do misy si nasypeme múku, soľ, prilejeme olej. Na záver primiešame kvások a vymiesime cesto. Cesto necháme kysnúť cca 1 hodinu. Potom ho preložte na pomúčenú dosku, rozdeľte ho na menšie kôpky, z ktorých vyvaľkajte menšie placky, potrite ich v tenkej vrstve maslom a posypte škoricovým cukrom. Stočte, konce spojte, opačný koniec narežte a vytvarujte srdce. Uložte na plech vystlaný papierom a nechajte podkysnúť 10-20 minút. Potom potrite vajíčkom, ak sa vám zdá málo škoricové, prisypte ešte zmes s cukrom a dajte piecť na 180 stupňov na cca 30 minút. Hotové môžete posypať cukrom alebo poliať ľubovoľnou polevou.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk