Varíme s Luciou Súkeníkovou – Šišky bez smaženia s jahodou penou ako od babičky

()

Na fašiangy sa tradične pečú šišky. Fašiangy trvajú viac týždňov a začínajú sa dňom po sviatku Troch kráľov a končia sa Popolcovou stredou. Tá v tomto roku pripadá na 5. marca.  Po nej sa začína 40 dní pôstneho obdobia pred Veľkou nocou. Fašiangy v minulosti i dnes boli obdobím zábav a jedla. Tradíciu malo a dodnes má vyprážané pečivo. Lahodné a sýte šišky, pampúšiky, guľky, fánky, chraple, grapne, kreple, fulanki či  milostki rozvoniavali v každom kúte Slovenska.

Šišky bez smaženia s jahodou penou ako od babičky si môžete pripraviť podľa receptu Lucie Súkeníkovej.

Šišky bez smaženia s jahodou penou ako od babičky

 

Na šišky potrebujeme:

500 g polohrubej múky

1 kocku droždia

300 ml mlieka

70 g kryštálového cukru

50 g zmäknutého masla

½ lyžičky soli

2 žĺtky

 

podľa chuti džem/lekvár a práškový cukor na posypanie. 

 

V teplom mlieku rozmiešame lyžičku cukru a rozdrobíme droždie. Necháme vzísť kvások. Do misy preosejeme múku, pridáme zvyšný cukor, zmäknuté maslo, soľ, žĺtky a vykysnutý kvások. Vymiesime (ručne alebo v mixéri) hladké cesto a necháme ho pod utierkou zdvojnásobiť objem. Potom vykysnuté cesto premiestnime na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku asi 2 cm. Pohárom vykrajujeme šišky a ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryté ich ešte necháme podkysnúť asi 20 – 30 minút. Kým kysnú, dáme si vyhriať rúru na 190 stupňov. Do šišiek urobíme 2 prstami jamky, do ktorých dáme džem/lekvár.  Ak plánujeme pripraviť jahodovú penu, džem vynecháme. 

Pripravené šišky vložíme do rúry a pečieme asi 15 – 20 minút do zhnednutia. Po vybratí z rúry ich utierkou ešte opatrne na 5 minút prikryjeme. Na záver  ich posypeme práškovým cukrom a ozdobíme pripravenou penou a lyofilizovaným ovocím.

 

Na jahodovú penu ako od babičky potrebujeme:

2 bielky

100 g kryštálového cukru

2 – 3 lyžičky jahodového džemu (domáceho)

Z bielok a cukru vyšľaháme tuhý sneh, potom primiešame džem. Hotovú zmes preložíme do zdobiaceho vrecka a dáme na chvíľu zachladiť. Zdobíme upečené šišky, môžeme ešte dekorovať sušeným ovocím. 

Dobrú chuť!

S pozdravom                                                                                                                                

Lucia Súkeníková

MOJE JEDLO

web: www.moje-jedlo.sk

fb: https://www.facebook.com/mojejedlo/

ig: https://www.instagram.com/lucia_sukenikova_mojejedlo/

Ohodnoťte tento článok!

Kliknite na hviezdičku a ohodnoťte!

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Zatiaľ žiadne hlasy! Buďte prvý(á).

Ďakujeme, že považujete tento článok za užitočný...

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach!

Je nám ľúto, že tento článok nebol pre vás užitočný!

Poďme vylepšiť tento článok!

Navrhnite nám, ako môžeme tento článok vylepšiť?

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *