Na fašiangy sa tradične pečú šišky. Fašiangy trvajú viac týždňov a začínajú sa dňom po sviatku Troch kráľov a končia sa Popolcovou stredou. Tá v tomto roku pripadá na 5. marca. Po nej sa začína 40 dní pôstneho obdobia pred Veľkou nocou. Fašiangy v minulosti i dnes boli obdobím zábav a jedla. Tradíciu malo a dodnes má vyprážané pečivo. Lahodné a sýte šišky, pampúšiky, guľky, fánky, chraple, grapne, kreple, fulanki či milostki rozvoniavali v každom kúte Slovenska.
Šišky bez smaženia s jahodou penou ako od babičky si môžete pripraviť podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
Šišky bez smaženia s jahodou penou ako od babičky
Na šišky potrebujeme:
500 g polohrubej múky
1 kocku droždia
300 ml mlieka
70 g kryštálového cukru
50 g zmäknutého masla
½ lyžičky soli
2 žĺtky
podľa chuti džem/lekvár a práškový cukor na posypanie.
V teplom mlieku rozmiešame lyžičku cukru a rozdrobíme droždie. Necháme vzísť kvások. Do misy preosejeme múku, pridáme zvyšný cukor, zmäknuté maslo, soľ, žĺtky a vykysnutý kvások. Vymiesime (ručne alebo v mixéri) hladké cesto a necháme ho pod utierkou zdvojnásobiť objem. Potom vykysnuté cesto premiestnime na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku asi 2 cm. Pohárom vykrajujeme šišky a ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryté ich ešte necháme podkysnúť asi 20 – 30 minút. Kým kysnú, dáme si vyhriať rúru na 190 stupňov. Do šišiek urobíme 2 prstami jamky, do ktorých dáme džem/lekvár. Ak plánujeme pripraviť jahodovú penu, džem vynecháme.
Pripravené šišky vložíme do rúry a pečieme asi 15 – 20 minút do zhnednutia. Po vybratí z rúry ich utierkou ešte opatrne na 5 minút prikryjeme. Na záver ich posypeme práškovým cukrom a ozdobíme pripravenou penou a lyofilizovaným ovocím.
Na jahodovú penu ako od babičky potrebujeme:
2 bielky
100 g kryštálového cukru
2 – 3 lyžičky jahodového džemu (domáceho)
Z bielok a cukru vyšľaháme tuhý sneh, potom primiešame džem. Hotovú zmes preložíme do zdobiaceho vrecka a dáme na chvíľu zachladiť. Zdobíme upečené šišky, môžeme ešte dekorovať sušeným ovocím.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk