Začali sa fašiangy. Končia sa pohyblivým utorkom pred Popolcovou alebo škaredou stredou, ktorá v roku 2025 pripadá na 5. marca. Fašiangy sú časom zábav aj dobrého jedla. K tomu najtradičnejšiemu patria šišky a fánky. Šišky niekde nazývajú pampúchy či pampúšiky. Fánky zasa mnohí poznajú aj ako chrapne či chraple a fašiangy si bez nich nevedia predstaviť v mnohých rodinách.
Vy si ich môžete pripraviť podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
Pečené fánky (bez smaženia)
400 g hladkej múky
200 g masla izbovej teploty
200 g kyslej smotany
1 žĺtok
štipku soli
Na posyp: vanilkový a práškový cukor
Do misy nasypeme múku, pridáme štipku soli, premiešame. V múke urobíme jamku, do ktorej dáme žĺtok, maslo a kyslú smotanu. Vypracujeme hladké cesto, ktoré na pomúčenej podložke vyvaľkáme na cca 0,5 cm plát. Radielkom vykrajujeme fánky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Povrch fánok pred pečením posypeme práškovým cukrom zmiešaným s vanilkou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov asi 17 minút. Ešte teplé opäť posypeme zmesou práškového a vanilkového cukru a potom už len vychutnávame s dobrým čajom alebo kávou.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk