Parížsky šalát a vlašský šalát patria medzi neodmysliteľné stálice slovenskej gastronómie. Sú súčasťou bufetov, lahôdok, domácich osláv a vianočných stolov. Hoci na prvý pohľad vyzerajú podobne, existujú medzi nimi zásadné rozdiely v zložení, chuti a histórii. Ktorý z nich je teda lepší? To je otázka, na ktorú neexistuje jednoznačná odpoveď, pretože závisí od individuálnych preferencií.
Oba šaláty majú svoje korene v časoch Československa a sú spojené s érou mliečnych barov a bufetov. Receptúry boli štandardizované normami ČSN (Československá štátna norma), čo zabezpečovalo určitú konzistenciu a kvalitu. Vtedy boli tieto šaláty obľúbenou a dostupnou pochúťkou.
Vlašský šalát, niekedy označovaný aj ako „zemiakový šalát s vlašským dressingom“, má hlbšie korene v európskej kuchyni. Jeho názov naznačuje inšpiráciu talianskou kuchyňou, hoci presný pôvod je ťažké vystopovať. Základom vlašského šalátu sú varené zemiaky, ktoré mu dodávajú sýtosť a charakteristickú textúru. Podľa normy ČSN sa do vlašského šalátu pridávala aj saláma, sterilizovaná uhorka, sterilizovaný hrášok a zeler.
Parížsky šalát je novší a jeho názov je odvodený od parížskej salámy, ktorá je jeho kľúčovou ingredienciou. Na rozdiel od vlašského šalátu, parížsky šalát neobsahuje zemiaky. Okrem parížskej salámy sa do neho pridáva sterilizovaná uhorka, sterilizovaný hrášok a cibuľa.
Samozrejme si tieto šaláty môžeme kúpiť hotové, ale niet nad to, keď si ich pripravíme sami a čerstvé. Parížsky šalát si môžete pripraviť podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
Parížsky šalát
Potrebujeme:
500 g na hrubšie plátky nakrájanú kvalitnú šunku (čím vyšší obsah mäsa, tým lepšie)
1 vrecko mrazeného hrášku
2 menšie šalotky
2 kyslé uhorky
2 kyslé smotany (2 x 250 ml)
2 lyžice majonézy
2 lyžičky horčice
1 dcl nálevu z kyslých uhoriek
soľ, korenie podľa chuti
Šunku nakrájame na tenšie pásiky. Hrášok premyjeme teplou vodou a necháme ho rozmraziť. Šalotku očistíme a nakrájame nadrobno, rovnako tak uhorky. V miske potom zmiešame šunku, šalotku a hrášok, kyslé uhorky, pridáme smotanu, horčicu, majonézu, nálev z uhoriek, soľ, korenie. Ochutnáme a podľa potreby ešte dochutíme. Necháme postáť najlepšie do druhého dňa, aby sa všetky chute dokonale prepojili. Na druhý deň podávame s čerstvým pečivom.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk
fb: https://www.facebook.com/mojejedlo/
ig: https://www.instagram.com/lucia_sukenikova_mojejedlo/