Varíme s Luciou Súkeníkovou – Osviežujúci tvarohový koláč

()

Tvaroh je tradičným mliečnym výrobkom s veľmi dlhou históriou. Má mliečno smotanovú chuť, bielu farbu a jemne krémovú chuť alebo naopak hrudkovitú konzistenciu. Vzniká vyzrážaním bielkoviny mlieka pomocou kultúrnych mikroorganizmov, poprípade enzýmov. Už z tohto popisu je zrejmé, že ide o úplne prírodnú potravinu.

 

Tvaroh sa výborne hodí do studenej aj teplej kuchyne – ani tepelnou úpravou nestráca svoje skvelé nutričné hodnoty. Je veľmi univerzálny – tvaroh Vám zaistí nadýchanú chuť Vášho dezertu aj bez pridaného tuku. V slanej kuchyni môže nájsť uplatnenie pri príprave šalátov, kde nahradí tučný balkánsky syr. Ide o veľmi hodnotnú potravinu, ktorá sa vo vhodných úpravách a v spojení s ostatnými potravinovými ingredienciami stáva veľmi zdravým pokrmom.  

Osviežujúci tvarohový koláč si môžete pripraviť podľa receptu Lucie Súkeníkovej.

 

Osviežujúci tvarohový koláč

 

6 vajec

6 PL kryštálového cukru

½ balíčka prášku do pečiva

2 PL kakaa

100 ml oleja

 

Tvarohová plnka:

250 g zmäknutého masla

1 vanilkový cukor

7 PL práš. cukru

250 g hrudkovitého tvarohu

500 g krémového tvarohu

štipka citrónovej kôry

 

Želé

1 L pomarančového džúsu

7 PL kr. cukru

80 g Zlatého klasu/vanilkového pudingu

 

Celé vajcia vyšľaháme s cukrom do peny. Medzitým vo vedľajšej miske zmiešame múku, kypriaci prášok, kakao. K vajciam pridáme olej, prešľaháme a pridáme suchú zmes. Vymiešame. Nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a na 180 stupňoch pečieme asi 15 minút. Po upečení papier strhneme.

 

Na tvarohovú plnku vymiešame zmäknuté maslo s cukrami, pridáme tvaroh a kôru. Dobre vypracujeme a natrieme na vychladnutý kakaový korpus.

 

Na želé v 500 ml džúsu rozmiešame cukor a dáme variť. V druhej polovici džúsu rozmiešame puding/Zlatý klas. Do horúceho osladeného džúsu pomaly nalievame zmes so Zlatým klasom/pudingom a varíme do zhustnutia. Želé necháme mierne vychladnúť a potom ho nalejeme na koláč. Necháme stuhnúť ideálne do druhého dňa a potom krájame. Ozdobíme podľa chuti. 

Dobrú chuť!

S pozdravom                                                                                                                                

Lucia Súkeníková

MOJE JEDLO

web: www.moje-jedlo.sk

fb: https://www.facebook.com/mojejedlo/

ig: https://www.instagram.com/lucia_sukenikova_mojejedlo/

Ohodnoťte tento článok!

Kliknite na hviezdičku a ohodnoťte!

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Zatiaľ žiadne hlasy! Buďte prvý(á).

Ďakujeme, že považujete tento článok za užitočný...

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach!

Je nám ľúto, že tento článok nebol pre vás užitočný!

Poďme vylepšiť tento článok!

Navrhnite nám, ako môžeme tento článok vylepšiť?

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *