Varíme s Luciou Súkeníkovou – Orzotto s mletým mäsom

()

Zaujímavou alternatívou k rizotám môže byť orzo a orzotto. Orzo je typ drobnej cestoviny, podobný našej slovenskej ryži. Kvalitné orzo z tvrdej pšenice sa už dá bežne zohnať medzi prémiovými potravinami v supermarkete. Dlhšie sa varí, nerozvára sa a hodí sa aj do polievok a cestovinových šalátov. Orzotto je zase „krúpoto“. Krúpy či cestoviny orzo pripravené na spôsob rizota. Orzottu navyše veľmi svedčia aj výrazné chute.

Tu je príklad, ako si možno pripraviť Orzotto s mletým mäsom podľa receptu Lucie Súkeníkovej.

 

Orzotto s mletým mäsom

 

Ak hľadáte recept z kategórie „do polhodiny na stole“, práve ste ho našli. Rýchly obed či večera pre celú rodinu, ktorá perfektne zasýti aj mäsožrútov, hotová za pár minút. 

 

Potrebujeme:

1 cibuľu

1 Pl oleja/masti

600 g mletého mäsa

1 šálku orza (slovenskej ryže)

400 g paradajok v konzerve

asi 2,5 šálky vody

soľ, korenie

farebnú papriku

2 – 3 strúčiky cesnaku

1 čl bazalky

1 čl oregana

 

V hlbšej panvici rozpustíme tuk a orestujeme na ňom cibuľu. Potom pridáme mäso a orestujeme ho do biela zo všetkých strán. Osolíme a okoreníme ho, pridáme konzervu krájaných paradajok, do rovnakej konzervy naberieme vodu a podlejeme mäso. Pridáme na pásiky nakrájanú farebnú papriku, oregano, bazalku a dusíme spoločne asi 10 minút. Potom pridáme neprepláchnuté orzo, prilejeme za šálku vody, pretlačíme cesnak a za občasného premiešania spoločne varíme pod pokrievkou asi 12 minút.

Orzotto sledujeme, pretože sa pripaľuje na spodok panvice, treba ho variť na miernom ohni a zľahka občas premiešať. Podľa potreby doliať vodu, ak chcete orzotto krémovejšie, tak trošku viac. Na záver ochutnáme, ak treba dosolíme a okoreníme a podávame s čerstvou petržlenovou vňaťou a strúhaným parmezánom. 

Dobrú chuť!

S pozdravom

Lucia Súkeníková

MOJE JEDLO

web: www.moje-jedlo.sk

fb: https://www.facebook.com/mojejedlo/

ig: https://www.instagram.com/lucia_sukenikova_mojejedlo/

Ohodnoťte tento článok!

Kliknite na hviezdičku a ohodnoťte!

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Zatiaľ žiadne hlasy! Buďte prvý(á).

Ďakujeme, že považujete tento článok za užitočný...

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach!

Je nám ľúto, že tento článok nebol pre vás užitočný!

Poďme vylepšiť tento článok!

Navrhnite nám, ako môžeme tento článok vylepšiť?

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *