Zaujímavou alternatívou k rizotám môže byť orzo a orzotto. Orzo je typ drobnej cestoviny, podobný našej slovenskej ryži. Kvalitné orzo z tvrdej pšenice sa už dá bežne zohnať medzi prémiovými potravinami v supermarkete. Dlhšie sa varí, nerozvára sa a hodí sa aj do polievok a cestovinových šalátov. Orzotto je zase „krúpoto“. Krúpy či cestoviny orzo pripravené na spôsob rizota. Orzottu navyše veľmi svedčia aj výrazné chute.
Tu je príklad, ako si možno pripraviť Orzotto s mletým mäsom podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
Orzotto s mletým mäsom
Ak hľadáte recept z kategórie „do polhodiny na stole“, práve ste ho našli. Rýchly obed či večera pre celú rodinu, ktorá perfektne zasýti aj mäsožrútov, hotová za pár minút.
Potrebujeme:
1 cibuľu
1 Pl oleja/masti
600 g mletého mäsa
1 šálku orza (slovenskej ryže)
400 g paradajok v konzerve
asi 2,5 šálky vody
soľ, korenie
farebnú papriku
2 – 3 strúčiky cesnaku
1 čl bazalky
1 čl oregana
V hlbšej panvici rozpustíme tuk a orestujeme na ňom cibuľu. Potom pridáme mäso a orestujeme ho do biela zo všetkých strán. Osolíme a okoreníme ho, pridáme konzervu krájaných paradajok, do rovnakej konzervy naberieme vodu a podlejeme mäso. Pridáme na pásiky nakrájanú farebnú papriku, oregano, bazalku a dusíme spoločne asi 10 minút. Potom pridáme neprepláchnuté orzo, prilejeme za šálku vody, pretlačíme cesnak a za občasného premiešania spoločne varíme pod pokrievkou asi 12 minút.
Orzotto sledujeme, pretože sa pripaľuje na spodok panvice, treba ho variť na miernom ohni a zľahka občas premiešať. Podľa potreby doliať vodu, ak chcete orzotto krémovejšie, tak trošku viac. Na záver ochutnáme, ak treba dosolíme a okoreníme a podávame s čerstvou petržlenovou vňaťou a strúhaným parmezánom.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk