Varíme s Luciou Súkeníkovou – Mrkváčiky

()

Mrkva je zelenina, ktorú pozná asi každý, používa sa najčastejšie v kuchyni, ale nemôžeme zabúdať aj na jej pozitívne účinky. V našej kuchyni ju používame do šalátov, ale aj do výbornej krémovej polievky. Je známa svojim obsahom betakaroténu ako vitamínu A, ale tak isto obsahuje magnézium, vápnik a železo.

Mrkva je obsahuje minimum tukov, má nízky obsah cukru a preto je vhodná na každodennú konzumáciu aj pre tých, ktorý si chcú udržať nízku hmotnosť. Mrkva skvalitňuje naše kognitívne schopnosti a teda zlepší nám aj pamäť. Je veľmi dobrým čističom našej pečene. Mrkva ju detoxikuje, zlepšuje trávenie a zabraňuje priberaniu a obezite.

Táto zelenina je výborná surová aj varená. Aj keď o inej zelenine je známe, že by s mala jesť surová, tak odborníci odporúčajú skôr varenú mrkvu, nakoľko je potom ľahšie spracovateľná v tele človeka. Surová mrkva nevie až tak ľahko zabezpečiť prísun betakaroténu do nášho tela.


V kuchyni pre ňu nájdete všestranné využitie. To najčastejšie je v polievkach, omáčkach a šalátoch – dajú sa však  z nej pripraviť napríklad aj placky či koláče. Ide o chutné recepty, ktoré sa oplatí vyskúšať.

Tu je príklad, ako si možno pripraviť Mrkváčiky podľa receptu Lucie Súkeníkovej.

 

Mrkváčiky

 

Vynikajúce koláčiky z mrkvového cesta bez vajec a cukru v kombinácii s domácim poctivým slivkovým lekvárom… ako stvorené na záver leta či blížiacu sa jeseň. Kto by odolal? U nás mizli rýchlosťou svetla! Vyskúšajte tiež a dajte vedieť, akú rýchlosť dosiahli u vás.

 

Potrebujeme:

175 g mrkvy (asi 3 stredne veľké mrkvy)

250 g zmäknutého masla

150 g hladkej múky

150 g polohrubej múky 

Slivkový lekvár

 

Mrkvu ošúpeme, nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme zmäknuté maslo a múku (oba druhy). Rukou vymiesime kompaktné cesto, ktoré dáme na hodinku odpočívať do chladničky. Potom cesto vyberieme a necháme postáť 15 minút, aby maslo povolilo. Potom na pomúčenej doske vyvaľkáme plát, radielkom ho rozdelíme na štvorce s dĺžkou cca 6-7cm. Naplníme lekvárom a strany preložíme. Ja som pre istotu zapichla do stredu aj 1/2 špáradla, aby sa pri pečení nerozišli. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 20 – 30 minút. Potom vyberieme, necháme vychladnúť a ak stihneme, posypeme práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

S pozdravom

Lucia Súkeníková

MOJE JEDLO

web: www.moje-jedlo.sk

fb: https://www.facebook.com/mojejedlo/

ig: https://www.instagram.com/lucia_sukenikova_mojejedlo/

Ohodnoťte tento článok!

Kliknite na hviezdičku a ohodnoťte!

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Zatiaľ žiadne hlasy! Buďte prvý(á).

Ďakujeme, že považujete tento článok za užitočný...

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach!

Je nám ľúto, že tento článok nebol pre vás užitočný!

Poďme vylepšiť tento článok!

Navrhnite nám, ako môžeme tento článok vylepšiť?

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *