Varíme s Luciou Súkeníkovou – Minestrone polievka

()

Len ťažko by ste hľadali známejšiu taliansku polievku. Minestrone patrí bezpochyby do zlatého fondu talianskej kuchyne. Nie je ľahké nájsť ten pravý recept, pretože každý kraj si do nej pridáva niečo svoje.  Silná zeleninová polievka vám dovolí popustiť uzdu fantázie a spotrebovať prebytky zo záhradky či špajze.

Príprava polievky je veľmi jednoduchá a zvládne ju aj úplný začiatočník. Možno zistíte, že nevedomky už máte tento stredomorský skvost vo svojom kuchárskom repertoári. Nebojte sa uvariť hneď prvýkrát veľký hrniec. Minestrone chutí skvele aj studená a po uležaní v chladničke je snáď ešte chutnejšia než čerstvo uvarená.

Minestrone je hustá polievka zo zeleninového základu. Často v nej nájdeme ako prídavok ryžu či cestoviny. Medzi hlavné zložky polievky patrí fazuľa, cibuľa, zeler, mrkva a paradajky. Na to, ako pripraviť minestrone neexistuje žiadny konkrétny recept.

Tu je príklad, ako si možno pripraviť Minestrone podľa receptu Lucie Súkeníkovej.

Minestrone polievka

150 g mrkvy

200 g zemiakov

80 g cibule

500 g rajčin čerstvých alebo v konzerve

350 g cukety

200 g žltej papriky

150 g hokkaido

2 konzervy maslovej bielej fazule (240×2 pevná zložka bez tekutiny)

1 l vývaru

2 PL olivového oleja (16g)

Soľ, korenie a bylinky podľa chuti

100 g cestovín

1 jarnú cibuľku na ozdobu

Na 1 porciu 1 PL parmezánu do taniera


Najskôr si pripravíme všetky suroviny – cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno. Mrkvu, zemiaky, cuketu ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Paradajky narežeme do kríža a zalejeme vriacou vodou, následne prudko schladíme a ošúpeme. Nakrájame na štvrťky. Papriku a hokkaido šúpať nemusíme, len nakrájame na menšie kocky. Bielu maslovú fazuľu zlejeme cez sitko, aby zostala len pevná zložka.

 

Na olivovom oleji orestujeme cibuľu dozlatista, pridáme cesnak a necháme prevoňať. Prisypeme mrkvu a zemiaky, krátko orestujeme a zalejeme vývarom. Varíme 20 minút. Po tomto čase prisypeme cuketu, papriku a hokkaido a varíme ďalších 10 minút. Potom pridáme rajčiny, fazuľu a varíme ešte 5 minút. Na záver ochutnáme, osolíme a okoreníme podľa chuti, pridáme obľúbené bylinky, ja som dala rozmarín a sušené oregano. Cestoviny uvaríme zvlášť a podávame spolu s polievkou a lyžicou strúhaného parmezánu. 

Dobrú chuť!

S pozdravom

Lucia Súkeníková

MOJE JEDLO

web: www.moje-jedlo.sk

fb: https://www.facebook.com/mojejedlo/

ig: https://www.instagram.com/lucia_sukenikova_mojejedlo/

Ohodnoťte tento článok!

Kliknite na hviezdičku a ohodnoťte!

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Zatiaľ žiadne hlasy! Buďte prvý(á).

Ďakujeme, že považujete tento článok za užitočný...

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach!

Je nám ľúto, že tento článok nebol pre vás užitočný!

Poďme vylepšiť tento článok!

Navrhnite nám, ako môžeme tento článok vylepšiť?

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *