Maliny sú najobľúbenejším drobným ovocím. Tieto bobule nádhernej sýtej ružovo-červenej farby sú nielen veľmi chutné, ale tiež nabité vitamínmi, antioxidantmi a mnohými inými, pre ľudských organizmus cennými látkami.
Tieto malé plody obsahujú veľa vitamínu C, vitamín E, B, K, A, betakarotén, kyselinu listovú a patoténovú. Z minerálov je to železo, horčík, zinok, meď, sodík, selén, vápnik, fosfor a draslík. Ďalej je to vláknina, luteín, omega3 a omega6 mastné kyseliny.
Maliny obsahujú biotín (enzým), ktorý je potrebný nato, aby ste mali peknú pokožku a zdravé vlasy. Stačí popučiť zopár malín a pleťovú masku máte hotovú. Čistí pleť, sťahuje póry a vyživuje pokožku vitamínom A. Keď v maske necháte aj jadierka, máte hotový peeling. Maliny sú taktiež zdrojom riboflavínu, ktorý vám zaručí pevné a silné nechty. A aby toho nebolo málo, maliny majú minimum kalórií, sú vhodné ako ovocie pri chudnutí, udržaní váhy, alebo ako sladká maškrta. Odvodňujú organizmus, prečisťujú črevá, obličky, močové cesty, pečeň, čo perfektne podporuje fungovanie organizmu.
Maliny sú tiež veľmi obľúbené v kuchyni. Sú však veľmi krehké, preto je nutné s nimi zaobchádzať veľmi opatrne. Veľmi rýchlo sa kazia, je ich potrebné prebrať a čo najrýchlejšie spracovať. Vynikajúce sú čerstvé, ale aj mrazené. Čerstvé maliny, ktoré nestihnete zjesť, môžete použiť do zákuskov, koláčov, na ozdobu pudingov alebo ovocných pohárov.
Tu je príklad, ako si možno pripraviť Malinový koláč s vanilkovým snehom podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
Malinový koláč s vanilkovým snehom
Potrebujeme:
4 vajcia (rozdelené na žĺtky a bielky)
75 g cukru (môžete dať aj viac)
90 g rozpusteného masla
150 g polohrubej múky
100 g špaldovej krupice
1 prášok do pečiva bez fosfátov
100 ml mlieka (vody)
maliny
vanilkový cukor
Tortová forma s priemerom 26 cm.
Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme vychladnuté roztopené maslo, múku, krupicu a prášok do pečiva. Zamiešame a pridáme mlieko. Vypracujeme hladké cesto, ktoré nalejeme do vystlanej tortovej formy, posypeme malinami a dáme piecť na 180 stupňov na asi 15 – 20 minút. Kým sa koláč pečie, vyšľaháme sneh s vanilkovým cukrom. Natrieme ho na predpečený korpus a dopečieme ešte podľa potreby. Podávame s malinami alebo s malinovou omáčkou.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk