Varíme s Luciou Súkeníkovou – Londýnske rezy

()

K Vianociam nerozlučne patrí pečenie rôznych dobrôt, najmä koláčov a zákuskov, častou ingredienciou sú orechy. Orechové koláče a zákusky majú v našich kuchyniach dlhú tradíciu a nielenže sú chutné, ale aj bohaté na živiny. Orechy ako vlašské, lieskové a mandle sú vďaka svojej lahodnej chuti a výživovej hodnote neodmysliteľnou súčasťou nielen vianočných, ale aj iných sviatočných stolov. Sú plné zdravých tukov, bielkovín a vitamínov, ktoré dodávajú energiu a výbornú chuť každému pokrmu.

Práve preto sú orechové koláče tak obľúbené. Orechy v kombinácii so sladkými ingredienciami ako je čokoláda, karamel alebo lahodný krém dokážu vykúzliť výnimočné chute a pečú sa na všetky oslavy, sviatky i špeciálne príležitosti.

Tu je príklad, ako si možno pripraviť  Londýnske rezy podľa receptu Lucie Súkeníkovej.

Londýnske rezy

 

Hoci tento zákusok vyzerá náročne, opak je pravdou. Žiadne zdĺhavé predpekanie, všetko sa vloží do rúry naraz. A netreba naň ani veľa surovín, stačí zopár základných a navyše orechy. Ja skladujem orechy v mrazničke. Počas dlhých zimných večerov ich čistíme a potom ich rozdelím po 100 g do vreciek a zamrazím. Orechy pred pečením stačí vybrať a vysypať na tanier – rýchlo sa rozmrazia aj pri izbovej teplote. Zároveň môžeme vybrať aj maslo, aby zmäklo a dalo sa s ním ľahko pracovať. Po chvíľke sa môžeme pustiť do pečenia. Recept je na klasický veľký plech.

 

Spodný plát:

300 g polohrubej múky

120 g práškového cukru

½ balenia kypriaceho prášku

200 g masla izbovej teploty

5 žĺtkov

1 pohárik kyslého džemu na potretie (odporúčam ríbezľový)

 

Vrchná „škrupinka“:

5 bielkov

150 g práškového cukru

1 vanilkový cukor

200 g vlašských orechov zomletých nahrubo

 

V miske zmiešame všetky suché suroviny, teda múku, práškový cukor a kypriaci prášok. Potom pridáme žĺtky a maslo, vypracujeme krehké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a dáme odpočívať do chladničky aspoň na 30 minút. Potom ho vyberieme, rovnomerne roztlačíme na plech vymastený tukom a vysypaný hrubou múkou. Ak si nechceme špiniť prsty, môžeme ho vyvaľkať valčekom na papieri na pečenie a potom ho celý preniesť na plech. Keď je cesto rovnomerne rozprestreté a pripravené, výdatne ho potrieme džemom. 

 

Teraz si pripravíme orechovú „škrupinku“. Orechy zomelieme nahrubo – používam mixér a nemeliem úplne na prach, ale snažím sa nechať rovnomerne veľké kúsky. Bielky vo veľkej mise zasypeme práškovým aj vanilkovým cukrom a vyšľaháme tuhý sneh. Potom opatrne primiešame  orechy (naozaj opatrne, aby sneh nespľasol). Túto zmes nanesieme na džemom potretý základ, uhladíme a dáme piecť do rúry rozohriatej na 180 °C asi na 25 – 30 minút. Keď má škrupinka bledučko karamelovú farbu, koláč je hotový. Necháme ho vychladnúť, potom nakrájame na želané tvary a podávame.

 

TIP: Aby sa škrupinka dobre krájala a nelámala, použite zúbkovaný nôž. 

Dobrú chuť!

S pozdravom                                                                                                                                

Lucia Súkeníková

MOJE JEDLO

web: www.moje-jedlo.sk

fb: https://www.facebook.com/mojejedlo/

ig: https://www.instagram.com/lucia_sukenikova_mojejedlo/

Ohodnoťte tento článok!

Kliknite na hviezdičku a ohodnoťte!

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Zatiaľ žiadne hlasy! Buďte prvý(á).

Ďakujeme, že považujete tento článok za užitočný...

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach!

Je nám ľúto, že tento článok nebol pre vás užitočný!

Poďme vylepšiť tento článok!

Navrhnite nám, ako môžeme tento článok vylepšiť?

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *