Linecké koláčiky patria k jedným z najstarších na svete. A hoci ide o naozaj prastarý recept, predsa je stále rovnako obľúbený. A to linecké cesto poznáme už 370 rokov. Milovali ich celé generácie, a pochutnávame si na nich dodnes. Objavujú sa rôzne variácie, no tá klasická má za sebou poriadne dlhú históriu.
Datuje sa totiž do 17. storočia, kedy si tento recept do svojho notesu zapísala bohatá grófka. Anna Margarita Sagramosa aus Krain, rodená grófka Paradeiser pochádzala z oblasti dnešného Slovinska a bola známa tým, že sa už vtedy veľmi aktívne zaujímala o gastronómiu.
Nie je však známe, kto bol pôvodným autorom tejto receptúry. Zakrátko sa však stal natoľko obľúbeným, že sa rozšíril do krajín celej Rakúsko-Uhorskej monarchie. Azda aj preto je pečivo z lineckého cesta u nás tak populárne. Dokonca prekonala aj hranice kontinentov a spolu s nemeckými prisťahovalcami sa dostala až do Ameriky.
Za tie roky však prišlo k rôznym variáciám. Tu je príklad, ako si možno pripraviť Linecký koláč s pudingom a ovocím podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
Linecký koláč s pudingom a ovocím
Na korpus potrebujeme:
400 g hladkej múky
130 g práškového cukru
250 g masla
2 žĺtky
1 lyžičku prášku do pečiva
Na krém potrebujeme:
400 ml mlieka
3 lyžice cukru
1 pudingový prášok s pravou vanilkou
ovocie
vanilkový cukor
Cesto na koláč si urobte o niečo skôr, ako budete samotný koláč piecť, potrebuje si totiž aspoň hodinku poležať v chladničke. Postup na prípravu je ale úplne jednoduchý – všetky suroviny navážte do jednej misky, pridajte žĺtky, prášok do pečiva a vypracujte bochník cesta. Ten potom zabaľte do potravinovej fólie a dajte odpočívať do chladničky aspoň na hodinku. Kým cesto odpočíva, pripravte si puding. Odmerajte 400 ml mlieka, polovicu vylejte do hrnca a začnite variť. V druhej polovici mlieka rozmiešajte pudingový prášok a cukor. Túto zmes potom prilejte do horúceho mlieka v hrnci a spoločne uvarte puding. Nechajte odstáť a vychladnúť. Teraz si pripravte plech – potrite ho olejom a vysypte hrubou múkou.
Po hodinke státia v chlade cesto vyberte, odoberte z neho ⅓ (na mriežku), na pomúčenej doske zvyšok opatrne rozvaľkajte do tvaru vášho plechu a pomocou valčeka ho naň opatrne preneste. Nezabudnite na vyvýšené okraje. Poprepichujte ho vidličkou a dajte predpiecť na 10 minút (viac netreba) do rúry na 180 stupňov. Potom korpus vyberte, rozložte naň vychladnutý puding, nasypte ovocie, posypte vanilkovým cukrom a ozdobte mriežkou (alebo vykrojenými tvarmi). Mriežku môžete potrieť rozšľahaným vajíčkom, aby sa leskla. Pečte ešte cca 25 minút na 180 stupňoch, kým nie sú okraje hnedé. Potom koláč vyberte, nechajte dobre vychladnúť a až potom krájajte. Môžete ho podávať s vanilkovou zmrzlinou.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk