Ovocné koláče jednoducho na Slovensku chutia. Recepty na ich prípravu sa hodia napríklad počas letného obdobia, keď máme v záhradke jahody či čerešne, počas neskorého leta a na jeseň, keď sú tu broskyne, jablká alebo hrušky, ale na výber je aj ďalšie ovocie. Samozrejme tu je možností a receptov priam nekonečno, viacero spojených s práve prebiehajúcim ročným obdobím. Ale moderný obchod nám množstvo ovocia ponúka často po celý rok, stačí si iba vybrať.
Tu je príklad, ako si možno pripraviť Lahodný broskyňový koláč s tvarohom podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
Lahodný broskyňový koláč s tvarohom
Potrebujeme:
300 g polohrubej múky
6 vajec
150 ml mlieka
125 g zmäknutého masla
1 kocka droždia
2 + 4 lyžice cukru
750 g hrudkovitého tvarohu
2 ks vanilkového cukru
broskyne alebo iné ovocie
štipku soli
Z vlažného mlieka, 2 lyžíc cukru a kvasníc urobíme kvások. Do misy nasypeme múku, pridáme zmäknuté maslo, 4 žĺtky, štipku soli a nakysnutý kvások. Vypracujeme cesto, ktoré potom roztlačíme na vymastený a múkou vysypaný veľký plech. Pre ľahšie roztláčanie si môžete namočiť ruky, určite to pôjde lepšie. Hneď na to navrstvíme tvaroh rozmiešaný s vanilkovými cukrami a 2 žĺtkami a hneď na to rozpolené marhule vnútrom nadol. Takto pripravený koláč necháme podkysnúť asi 45 – 60 minút. Potom ho pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov a popri tom si vyšľaháme bielky so zvyšným cukrom. Keď sú okraje koláča ružové, navrstvíme sneh a dopekáme podľa potreby.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk