Veľmi dobre sa mnohí pamätáme na Českú komédiu „Což takhle dát si špenát…“, kde táto surovina zohrávala hlavnú úlohu. Obsahuje množstvo vitamínov, vitamín A,B,C, betakarotén a karotenoid luteín, ktorý pôsobí ako antioxidant. Z minerálov je zastúpený draslík pomáhajúci regulovať krvný tlak. Svoje miesto tu má aj horčík, zinok, vápnik, železo a vláknina s blahodarným vplyvom na tráviaci systém človeka. Krásne sa snúbi s bylinkami, syrmi či mäsom, tak ako v tomto prípade, keď kuracie a špenát doplníme čerstvou krémovou ricottou a klasikou tvrdých syrov parmezánom.
Kuracie prsia na špenáte s ricottovo parmezánovou omáčkou
2 kuracie prsia
soľ, korenie
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
250 g ricotty
500 g listového špenátu
50 ml vody z cestovín
20 g strúhaného parmezánu
2PL olivového oleja
250 g cestoviny
Kuracie prsia narežeme na tenšie rezne, osolíme a okoreníme ich. V pekáči rozohrejeme olivový olej a mäso sprudka opečieme z oboch strán. Potom mäso vyberieme a vo výpeku orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu, cesnak a krátko orestujeme. Pridáme umytý špenát a miešame, kým sa jeho objem nezmenší. Potom k nemu pridáme ricottu, vodu z cestovín a parmezán. Vymiešame hladkú omáčku a necháme prevrieť. Podávame s cestovinami a s opečeným plátkom mäsa, posypané parmezánom.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk