Varíme s Luciou Súkeníkovou – Krémová polievka s feniklom

()

Krémové polievky sú medzi mnohými ľuďmi obľúbené vďaka ich hladkej a zamatovej textúre, ktorá môže pôsobiť luxusne a lákavo. Táto jemná konzistencia je ideálna pre chladnejšie dni alebo keď sa človek necíti najlepšie, prinášajú pocit útulnosti a pohody.

Ich bohatá chuť, ktorá kombinuje hlavnú prísadu s mliekom, smotanou alebo vývarom, ponúka komplexnú paletu chutí, ktorá poteší chuťové bunky. Esteticky príťažlivý vzhľad krémových polievok, obzvlášť keď sú ozdobené bylinkami alebo krutónmi, dodáva stolu eleganciu. Krémové polievky sú navyše výnimočne všestranné; možno ich pripraviť z rôznych ingrediencií, čo umožňuje experimentovanie a variabilitu v závislosti od sezónnej  dostupnosti zeleniny alebo osobných preferencií.

Fenikel obyčajný je paradoxne neobyčajná rastlina, ktorá v sebe ukrýva nespočetné množstvo prospešných látok s účinkami podporujúcimi zdravie človeka. Je vhodný pre všetkých, ktorí sa chcú stravovať zdravo alebo ktorí trpia rôznymi tráviacimi a kožnými ochoreniami.

Fenikel obyčajný je rastlinný druh pochádzajúci z oblasti Stredozemného mora a západnej časti Ázie. V súčasnosti je šľachtený vo všetkých teplejších oblastiach sveta. Oddávna sa používa ako korenina, ale aj ako liečivá rastlina. Obľubovali ho už starí Číňania, Indovia, Arabi, Egypťania, Gréci či Rimania. Jeho azda najznámejším účinkom je priaznivý vplyv na tráviaci systém. Feniklový čaj je prvá pomoc, po ktorej môžete siahnuť pri problémoch s nepríjemným nadúvaním, plynatosťou, bolesťami a kŕčmi v bruchu, no i v prípade, že pociťujete nesúlad v trávení.

Podľa gréckej mytológie bohovia sídliaci na vrchu Olymp poslali bylinu fenikla ľuďom v podobe žeravých uhlíkov na stonke rastliny. Vďaka tejto skutočnosti sa postupne dostala do pozornosti všetkých významných autorít staroveku a stredoveku.

Fenikel nie je v našej kuchyni až tak známy, no svetové kuchyne ho používajú bežne a na rôzne spôsoby. Ak hľadáte niečo, čím by ste zdravo oživili jedálniček, fenikel je skvelým riešením. Je vynikajúci pečený, restovaný, nakladaný alebo jednoducho len surový. Alebo aj ako súčasť krémovej polievky…

Tu je teda Krémová polievka s feniklom podľa receptu Lucie Súkeníkovej.

 

Krémová polievka s feniklom

 

Potrebujeme:

1 fenikel

1 brokolicu

asi 15 ks očisteného ružičkového kelu

2 lahôdkové cibuľky

3 strúčiky cesnaku

smotanu na varenie 12%

Na ozdobenie a dochutenie:

syr (napr. kozí)

krutóny zo staršieho pečiva alebo kváskového chleba

soľ/korenie

bylinky podľa chuti, napr. rozmarín

2 litre vývaru

2 lyžice olivového oleja

 

Na olivovovom oleji si orestujeme cibuľku, cesnak nakrájaný na plátky, pridáme ružičkový kel nakrájaný na štvrtky, fenikel nakrájaný na pásiky a orestujeme. Nakoniec pridáme brokolicu rozdelenú na ružičky a všetko spolu orestujeme. Potom zeleninu zalejeme vývarom alebo vodou, osolíme, okoreníme podľa chuti a varíme asi 10 minút, resp. do zmäknutia zeleniny.

Potom všetko rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme smotanu na varenie, dochutíme podľa seba a necháme prevrieť. Ozdobíme podľa chuti a vychutnávame…

 

Dobrú chuť!

S pozdravom

Lucia Súkeníková

MOJE JEDLO

web: www.moje-jedlo.sk

fb: https://www.facebook.com/mojejedlo/

ig: https://www.instagram.com/lucia_sukenikova_mojejedlo/

Ohodnoťte tento článok!

Kliknite na hviezdičku a ohodnoťte!

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Zatiaľ žiadne hlasy! Buďte prvý(á).

Ďakujeme, že považujete tento článok za užitočný...

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach!

Je nám ľúto, že tento článok nebol pre vás užitočný!

Poďme vylepšiť tento článok!

Navrhnite nám, ako môžeme tento článok vylepšiť?

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *