Varíme s Luciou Súkeníkovou – Jablkový chlebík

()

Jablko je jedným z najdostupnejších a najzdravších ovocí na svete. Na Slovensku sú jablone najpočetnejšími ovocnými stromami, čo svedčí o bohatej kultúre pestovania jabĺk v našej krajine. Na svete existuje približne 7 500 odrôd a v našich končinách ich máme viac ako 150. Každá z nich má svoj jedinečný profil, rôzne odrody ponúkajú širokú škálu chutí, textúr a vôní, ktoré ovplyvňujú aj ich využitie v kuchyni. Niektoré sú ideálne na jedenie hneď čerstvé, iné sa viac hodia na pečenie, výrobu štiav alebo do šalátov.

Jablká sú nielen chutné, ale aj mimoriadne výživné. Obsahujú množstvo vitamínov, ako vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém, a vitamíny skupiny B, ktoré napomáhajú metabolizmu. Taktiež súznáme svojím vysokým obsahom vlákniny, ktorá hrá kľúčovú úlohu pri zdravom trávení a regulácii hladiny glukózy v krvi. Okrem toho, jablká obsahujú prírodné cukry, ktoré poskytujú rýchly zdroj energie. Pravidelná konzumácia jabĺk môže prispieť k prevencii srdcových ochorení, cukrovky a dokonca aj niektorých foriem rakoviny. A možnosti ich využitia v kuchyni sú doslova nekonečné.

Tu je príklad, ako si možno pripraviť Jablkový chlebík podľa receptu Lucie Súkeníkovej.

 

Jablkový chlebík

2 vajcia

60 g cukru

1 vanilkový cukor

5 PL oleja

5 PL vody

5 PL mlieka

180 g hladkej múky

1 lyžička prášku do pečiva

3 menšie jablká nastrúhané nahrubo

1 čl škorice

hrsť hrozienok (možné vynechať)

60 g nasekaných vlašských orechov

 

Celé vajcia vymiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, olejom, vodou a mliekom. Pridáme nahrubo nastrúhané jablká a premiešame. Prisypeme škoricu, hladkú múku zmiešanú s práškom do pečiva a premiešame. Prihodíme aj za hrsť hrozienok a nasekané vlašské orechy. Dobre vymiešame a nalejeme do formy na chlebík (alebo do tortovej formy s menším priemerom). Pečieme na 180 stupňoch asi 45 minút (skúšame špáradlom, ak ho vytiahneme suché, chlebík je upečený). Podávame s gréckym jogurtom. Ak je to potrebné, dosladíme medom. 

Dobrú chuť!

S pozdravom                                                                                                                                

Lucia Súkeníková

MOJE JEDLO

web: www.moje-jedlo.sk

fb: https://www.facebook.com/mojejedlo/

ig: https://www.instagram.com/lucia_sukenikova_mojejedlo/

Ohodnoťte tento článok!

Kliknite na hviezdičku a ohodnoťte!

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Zatiaľ žiadne hlasy! Buďte prvý(á).

Ďakujeme, že považujete tento článok za užitočný...

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach!

Je nám ľúto, že tento článok nebol pre vás užitočný!

Poďme vylepšiť tento článok!

Navrhnite nám, ako môžeme tento článok vylepšiť?

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *