Varíme s Luciou Súkeníkovou Fašírky s ovsenými vločkami

()

Fašírky sú jednoduché a lacné jedlo, ktoré zasýti celú rodinu. Receptov na fašírky je mnoho a samozrejme môžete improvizovať. Niekedy možno pridať syr, vysmaženú slaninku, chili papričky, alebo rôzne bylinky. Dobré je niekedy pridať aj na jemno nastrúhanú zeleninu, ktorá ostane z domáceho vývaru. Je to starý trik babičiek, aby sa všetko zužitkovalo. Super na fašírkach je, že je možné ich vziať len tak do ruky za studena.

Na Záhorí, ale aj v iných regiónoch Slovenska sa podávajú klasicky so šmykľavým šalátom. Označuje sa aj ako cibuľový a niekedy tiež slovenský.  Tento šalát je jednoduchý, obyčajný, bez majonézy. Ochutený koreniami, s cibuľkou a kyslastým nádychom. K vyprážaným jedlám je dokonalý. Pekne vyvažuje mastnotu a brušku urobí dobre. K fašírkam je veľmi obľúbený.                              

Tu sú teda Fašírky s ovsenými vločkami podľa receptu Lucie Súkeníkovej.

Fašírky s ovsenými vločkami (asi 10 fašírok) a šmykľavým šalátom

350 g mletého mäsa (napr. pliecko)

50 g ovsených vločiek

1 PL plnotučnej horčice

2 strúčiky cesnaku

1 šalotka

2 vajcia

2 PL majoránu

soľ, korenie

strúhanka na obaľovanie

olej/masť na vyprážanie

V mise zmiešame mleté mäso, ovsené vločky, nasekanú šalotku, pretlačený cesnak, vajcia, horčicu a v dlaniach rozotretý majorán. Osolíme a okoreníme podľa potreby. Vypracujeme jednotnú masu a dáme ju odpočívať do chladničky na 30 minút, aby sa hmota dobre spojila, aby vločky zmäkli a všetky chute sa zvýraznili. Potom v rukách tvarujeme fašírky, ktoré obalíme v múke a vyprážame v rozpálenej masti.

Cibuľový šalát:

Tento šalát si pamätám od detstva. Dlho som ho vnímala ako náš vianočný, keďže sme ho mávali hlavne na Vianoce k vysmážanej rybe. Dnes ho už ale robievam aj inokedy. Najradšej ho máme k fašírkam alebo k rezňu. Niekedy ho voláme aj šmykľavý šalát, pretože vďaka skvelej zálievke sa aj so suchšími potravinami perfektne vychutnáva a jedlo sa len tak “šmýka” dole hrdlom. 

Potrebujeme:

4 – 5 ks zemiakov

2 vajcia na tvrdo

2 kyslé uhorky

1 šalotku

Na nálev:

2 dcl horúcej vody

2 Pl octu

2 PL kr. cukru

mleté čierne korenie

soľ

Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Potom ich ošúpeme, nakrájame na kolieska a dáme do misky. Šalotku očistíme a nakrájame na plátky. Posolíme, aby pustila šťavu. Vajcia na tvrdo ošúpeme a nakrájame na kocky. Kyslú uhorku nakrájame na stredne veľké kocky. Všetko zmiešame. 

Vo vedľajšej miske zmiešame horúcu vodu, soľ, korenie, ocot a cukor. Premiešame a touto zmesou zalejeme pripravený šalát. Prikryjeme a necháme prepojiť chute. Podávame s fašírkami alebo s rezňom či k rybe. 

Dobrú chuť!

 

S pozdravom                                                                                                                                

Lucia Súkeníková

MOJE JEDLO

web: www.moje-jedlo.sk

fb: https://www.facebook.com/mojejedlo/

ig: https://www.instagram.com/lucia_sukenikova_mojejedlo/

Ohodnoťte tento článok!

Kliknite na hviezdičku a ohodnoťte!

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Zatiaľ žiadne hlasy! Buďte prvý(á).

Ďakujeme, že považujete tento článok za užitočný...

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach!

Je nám ľúto, že tento článok nebol pre vás užitočný!

Poďme vylepšiť tento článok!

Navrhnite nám, ako môžeme tento článok vylepšiť?

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *