Veľká noc je najväčším kresťanským sviatkom. Predchádzalo mu štyridsaťdňové obdobie pôstu. Veľká noc a pokrmy sa v rôznych regiónoch líšia. Niektoré časti Slovenska majú svoje typické veľkonočné jedlá. Podaktoré jedlá sa robia výlučne pri príležitosti tohto sviatku. Pestrosť a hojnosť pokrmov podľa tradícií mala zabezpečiť blahobyt a prosperitu celej rodiny v ďalšom období.
Tradičnými veľkonočnými jedlami, a tiež symbolom celého sviatku sú vajíčka na rôzny spôsob, či už uvarené natvrdo, plnené alebo v rôznych pochúťkach z vajíčok. Na stole nesmie chýbať údená šunka, klobásy či chutné koláče, pletence či mazanec. Na zelený štvrtok sa robí niečo zelené. Hojne sa využíva napríklad špenát či šalát, strukoviny, šťaveľ, žihľavový prívarok…) Zelená farba mala ozdraviť telo. Veľký piatok je dňom prísneho pôstu. Počas tohto dňa sú podávané bezmäsité jedlá ako tradičné šúľance a opekance, alebo ryby na akýkoľvek spôsob.
K tradičným pokrmom na Veľkonočnú nedeľu patrí aj pečená jahňacina, baranina či králičie mäso. U nás skôr ľudia uprednostňujú bravčovinu, varená šunka, údené mäso, huspenina a klobásy. Na sviatočnom stole by nemali chýbať ani koláčiky z kysnutého cesta a upečený pocukrovaný baranček aj rôzne ďalšie koláče a zákusky. Napríklad také, aké ponúka naša Lucia…
DVOJFAREBNÉ ŽĹTKOVÉ REZY si môžete pripraviť podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
DVOJFAREBNÉ ŽĹTKOVÉ REZY
Je tu Veľká noc a táto klasika u nás na stole nesmie chýbať. Je trošku ozvláštnená tým, že korpus je dvojfarebný. Dosiahla som to jednoducho tak, že do polovice cesta som pridala kakao. Ak chcete úplnú klasiku, tento krok ignorujte.
Na cesto potrebujeme:
250 g masla, zmäknutého
185 g práškového cukru
6 bielkov
150 g polohrubej múky
250 g mletých orechov
1 kypriaci prášok
štipka soli
Na farebnú vrstvu: 2 lyžice kakaa + 4 lyžice mlieka
Poleva:
6 žĺtkov
250 g práškového cukru
čokoláda na varenie na ozdobenie
Vymiešame maslo s cukrom, najlepšie je použiť ručný šľahač. Vo vedľajšej miske zmiešame múku, prášok do pečiva a mleté orechy. Túto zmes postupne zašľahávame k maslovej zmesi. Vznikne hustejšie cesto. Vo vedľajšej miske vyšľaháme bielky so štipkou soli na tuhý sneh. Ten potom po častiach zapracujeme do vzniknutého cesta. Väčšiu časť cesta rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Zvyšok zafarbíme kakaom a pridáme aj mlieko, aby nebolo cesto veľmi suché. Kakaovú zmes natrieme na bledú zmes, uhladíme. Pečieme na 180 stupňov asi 20 – 30 minút. Kým sa cesto pečie, pripravíme si polevu, pretože tú budeme vylievať na ešte horúci koláč. Urobíme ju jednoducho tak, že žĺtky vyšľaháme s cukrom do tuhej zmesi. Keď je korpus upečený, opatrne ho potrieme tenkou vrstvou polevy, aby vznikla „škrupinka“ na povrchu. Následne na škrupinku nalejeme zvyšok polevy, uhladíme, pobúchame celým plechom, aby sme odstránili prípadne bublinky. Necháme stuhnúť.
Krájame nožom so zúbkami, ktorý vždy namočíme do horúcej vody a utrieme. Nožom krájame rovné ťahy od kraja až k ďalšiemu kraju koláča. Ideálne je, keď si najprv odrežeme okraje. Stuhnutý koláč pofŕkame rozpustenou čokoládou a podávame.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk