Školský rok sa začal a vy sa už teraz desíte toho, čo rýchle ráno naservírovať sebe i deťom, aby vám to zjedli, zasýtilo ich to a ešte to bolo aj výživné? Čo tak táto domáca raňajková granola? Prezradím vám tajomstvo – jej príprava je veľmi jednoduchá a robím ju vždy, keď potrebujem spotrebovať banány, ktoré už nich nechce, hoci sú krásne sladké.
Vďaka tomuto prírodnému cukru netreba granolu už veľmi sladiť, ja osobne dokonca používam len med na jej dosladenie. Granola je skvelá v tom, že si ju viete prispôsobiť svojim chutiam a dať do nej len to, čo máte radi. Ja som robila granoly dve – jednu s kakaom a druhú bez, do oboch som pridala 3 druhy orechov a arašidové maslo. Sušené ovocie dávam až do hotovej granoly. Tak čo, vyskúšate?
základ:
2 zrelé banány (čím tmavšie, tým lepšie)
2 šálky jemných ovsených vločiek
1 šálka kokosu
2 – 3 lyžice kokosového oleja v tekutom stave
2 – 3 lyžice medu (resp. podľa chuti)
3 – 4 lyžice arašidového masla
štipku soli
voliteľné:
škorica
vanilka (vanilkový extrakt)
kakao
nasekané orechy
sušené ovocie
Banány popučíme vidličkou, pridáme vločky, kokos, kokosový olej, med a arašidové maslo. Med a arašidové maslo zabezpečia v granole „hrudky“. Všetko spoločne zmiešajte a preložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Sušte pri pootvorenej rúre na 100 – 110 stupňov asi 4 – 5 hodín. Prípadne – ak ste v rúre práve piekli niečo iné, využite to a granolu dajte sušiť do vypnutej rúry (potom podľa potreby pridajte stupne). Celú zmes občas prehrabnite vareškou a asi po 2 hodinách pridajte nasekané orechy. Keď má granola želanú hrudkovitú, no suchú konzistenciu, vyberte ju a nechajte vychladnúť. Podávajte s jogurtom alebo s mliekom, pokojne ozdobte sušeným ovocím či čokoládou, prípadne inou obľúbenou zložkou.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk