Cesnak si nemôžeme pomýliť s ničím iným – má takú prenikavú vôňu. Patrí do čeľade ľaliovitých rastlín a je príbuzný cibuli i póru. Pôvodne sa používal najmä ako liečivá rastlina a v ľudovom lekárstve je obľúbený doteraz. Pestuje sa bežne doma. Zimný cesnak sa sadí koncom septembra a zberá koncom júla, jarný dozrieva v auguste. V ostatných rokoch sa na pultoch zjavuje aj dovozový cesnak, ktorý pochádza prevažne z juhoeurópskych krajín, najmä z Talianska.
V slovenskej kuchyni je cesnak nezastupiteľným pomocníkom. Okrem výraznej chuti dodáva telu cenné vitamíny a minerály. Aj preto je dobré konzumovať ho najmä počas zimných mesiacov. Perfektne sa hodí do rôznych omáčok a polievok , svoje chuťové vlastnosti skvelo rozvinie počas pečenia v rúre alebo dusenia. Polievok s využitím cesnaku je priam nekonečné množstvo, na Slovensku majú veľkú tradíciu a rôznorodé podoby.
Cesnačku si môžete pripraviť podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
Cesnačka
Potrebujeme:
300 g zemiakov
1 l vývaru/vody
1 hlavu cesnaku (alebo podľa chuti viac/menej)
soľ
korenie
bobkový list
starší chlieb
trochu masti (odporúčam kačaciu)
syr
Na zásmažku:
1 čl masti
1 čl mletej sladkej papriky
nasekanú pažítku alebo petržlenovú vňať na ozdobu.
Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a dáme do hrnca. Zalejeme vodou alebo vývarom pridáme soľ, korenie, bobkový list, 2 strúčiky cesnaku a uvaríme do mäkka. Potom časť zemiakov vyberieme, roztlačíme pučidlom a vrátime naspäť do polievky. Neodporúčam použiť ponorný mixér, ten nám zo zemiakov vyrobí lepidlo.
Kým sa polievka varí, na panvici rozpustíme malú lyžičku masti, pridáme mletú červenú papriku, orestujeme, zalejeme vodou a nalejeme do polievky. Necháme prevrieť a vypneme. Do mierne vychladnutej polievky pretlačíme cesnak, množstvo podľa toho, aký silnú polievku chceme mať. Aby nebol cesnak ťažký na žalúdok, vyberieme z neho vnútorný klíčok.
Pripravíme si krutóny:
Starší chlieb nakrájame na kocky a orestujeme na troche kačacej masti. Práve kačacia masť dodá krutónom jedinečnú chuť. Ak kačaciu masť nemáme, môžeme ich orestovať aj nasucho, príp. na bravčovej masti.
Polievku podávame buď na tanieri tak, že doň nasypeme krutóny, zalejeme polievkou a posypeme syrom alebo aj v bosniaku.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk
fb: https://www.facebook.com/mojejedlo/
ig: https://www.instagram.com/lucia_sukenikova_mojejedlo/