Varíme s Luciou Súkeníkovou – Bryndzová nátierka s medvedím cesnakom

()

Bryndzu aj medvedí cesnak si jednoznačne spájame s jarou, takže keď začíname ďalší mesiac s receptami Lucie Súkeníkovej, tieto ingrediencie sa nám priam ponúkajú…

 

Začnime bryndzou. Jej vysoká hodnota spočíva vo viacerých zdravotných benefitoch. Výborná je na trávenie, ale má tiež veľa výživných látok. Skvelá je aj v kuchyni, keďže ju viete spracovať na studeno, ale aj v teplých jedlách. Originálna bryndza sa vyrába z ovčieho mlieka. V súčasnosti už najmä v obchodoch nájdete skôr výrobky zo zmesi ovčieho a kravského. Hlavným dôvodom je, že už sme si odvykli na jej skutočnú chuť, ktorá je výraznejšia a niekomu môže zapáchať. Preto sa takto dolaďuje ich kombináciou. Do pôvodnej receptúry sa pridáva nepasterizované mlieko. Vďaka tomu má bryndza viac účinných látok. Podľa Potravinového kódexu SR musí výrobok označovaný ako bryndza obsahovať minimálne 50 % ovčieho syra.

Medvedí cesnak (Allium ursinum) je zdravá a chutná bylinka, ktorá rastie skoro na jar vo vlhších lesoch po celej Európe a v časti Ázie. Jeho výrazná vôňa, korenistá chuť a liečivé účinky sú známe už tisícky rokov. Naši predkovia ho hojne využívali v kuchyni a pri liečbe mnohých ochorení.

Svojej obľube sa teší aj u lesných zvierat, ako napríklad u diviakov alebo medveďa hnedého, ktoré zvyknú rozkopať zem, aby sa dostali k cibuľkám cesnaku. Medvedí cesnak je vraj prvou rastlinou, ktorú medveď zožerie po prebudení zo zimného spánku. Za to si táto rastlinka vyslúžila svoj prívlastok medvedí. Medvedí cesnak sa používa v kuchyni ako dochucovadlo pre rôzne jedlá. Listy rastliny sa dajú nasekať a použiť na rôzne spôsoby.

 

Tu je teda Bryndzová nátierka s medvedím cesnakom podľa receptu Lucie Súkeníkovej.

 

Bryndzová nátierka s medvedím cesnakom

 

Skvelý spôsob, ako využiť všetko, čo príroda ponúka v tej najprirodzenejšej forme. O účinkoch prvej (tzv. májovej) bryndze ste už určite počuli. Takisto o pozitívach medvedieho cesnaku. Ja som sa rozhodla spojiť dokopy tieto dve vitamínové bomby a urobiť z nich jednoduchú nátierku. 

 

Potrebujeme:

125 g bryndze

2 hrste medvedieho cesnaku

60 g masla

2 vajcia na tvrdo

soľ (opatrne)

korenie, čili

 

Recept je veľmi jednoduchý – všetky potrebné suroviny dáme do mixovacej nádoby a rozmixujeme. Potom natierame na chlieb alebo pečivo.

Dobrú chuť!

S pozdravom

 

Lucia Súkeníková

MOJE JEDLO

web: www.moje-jedlo.sk

fb: https://www.facebook.com/mojejedlo/

ig: https://www.instagram.com/lucia_sukenikova_mojejedlo/

Ohodnoťte tento článok!

Kliknite na hviezdičku a ohodnoťte!

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Zatiaľ žiadne hlasy! Buďte prvý(á).

Ďakujeme, že považujete tento článok za užitočný...

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach!

Je nám ľúto, že tento článok nebol pre vás užitočný!

Poďme vylepšiť tento článok!

Navrhnite nám, ako môžeme tento článok vylepšiť?

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *