Fakt, že orechy sú veľmi chutné a ešte k tomu mimoriadne zdravé azda netreba pripomínať. Tento druh ovocia je navyše aj účinným antidepresívom a podľa posledných výskumov dokáže dokonca predĺžiť život. Človek je podľa niektorých antropológov tzv. plodožravec. Plody, semená a orechy sú preňho ideálnou stravou. Význam orechov ešte stále nie je docenený, hoci bielkoviny orechov sa úplne vyrovnajú bielkovinám mäsa, mlieka či vajec, preto sa orechom hovorí aj vegetariánske mäso. Všetci už vieme, že vhodnou stravou si každý z nás môže zlepšiť svoj zdravotný stav. Medzi vďačných „upravovateľov“ zdravotného stavu patria orechy. Do ich jedenia sa nemusíme nútiť, lebo sú chutné, dvojnásobne v dobrom koláči či inej pochúťke. Je to jednoducho to pravé orechové!
Tu je príklad, ako si možno pripraviť Barónkine rezy podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
A k tomu nám pridala aj videonávod:
https://www.facebook.com/reel/1300753624244373
Barónkine rezy
250 g masla
450 g polohrubej múky
150 g práškového cukru
4 žĺtky
½ čl kypriaceho prášku
1 pohárik džemu (napr. marhuľový)
150 g mletých vlašských orechov
1 kg očistených nastrúhaných a vyžmýkaných jabĺk
1 – 2 škoricové cukry
sneh zo 4 bielkov a štipky soli
V miske zmiešame múku, cukor, kypriaci prášok a pridáme žĺtky s maslom. Vypracujeme bochník cesta, z ktorého asi za hrsť odoberieme a dáme stuhnúť do chladničky. Väčšinu roztlačíme na plech (klasický veľký plech), potrieme džemom a posypeme orechmi. Na to navrstvíme nastrúhané a v rukách vyžmýkané jablká, posypeme škoricovým cukrom, prikryjeme snehom. Na sneh nastrúhame nahrubo zvyšné cesto z chladničky. Pečieme na 180 stupňoch asi 25 – 30 minút. Krájame po vychladnutí.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk