Varíme s Luciou Súkeníkovou – Frankfurtská polievka

()

Frankfurtská polievka má názov podľa párkov, ktoré sa dávajú do polievky. Ich história siaha až do roku 1487. Je jasné, že sa začali predávať vo Frankfurte nad Mohanom. Boli dokonca aj v oficiálnom menu na korunovačnej hostine Maximiliána II. v roku 1749. Výroba frankfurtských párkov sa zdokonalila a rozšírila v 19. storočí. Rakúsky mäsiar Johan Georg Lahner sa z Frankfurtu vrátil do Viedne a začal ich tam vyrábať pod názvom viedenské párky. To však nemení nič na tom, že toto jedlo zostáva Frankfurtskou polievkou a nie viedenskou.

Prečo je táto polievka taká obľúbená? Okrem iného preto, že jej základom sú finančne nenáročné suroviny. Recepty na polievku sa časom i možnosťami gazdiniek menili a vylepšovali. Vy si ju môžete pripraviť podľa receptu Lucie Súkeníkovej.

Frankfurtská polievka (4 – 5 osôb)

 

1 lyžica masti/oleja

3 frankfurtské párky

1 stredne veľká cibuľa

3 – 4 zemiaky

2 l vývaru

1,5 PL hladkej múky

1 PL sladkej mletej papriky 

½ šálky mlieka

korenie podľa chuti

soľ podľa potreby

1 – 2 hrste majoránu – voliteľné

 

Do hrnca dáme lyžicu masti/oleja a necháme zohriať. Kým sa zohrieva, nakrájame si párky na tenšie kolieska. Párky pridáme k masti a opekáme ich na masti asi 3-5 minút. Potom párky vyberieme do bočnej misky a do párkového výpeku dáme opražiť nadrobno nakrájanú cibuľu. Cibuľu restujeme asi 4 – 5 minút na miernom ohni, kým nie je zlatistá, potom k nej prisypeme múku, premiešame a potom prisypeme aj mletú papriku. Všetko dobre premiešame a poopekáme na miernom ohni. Teplota nesmie byť príliš vysoká, aby nám nespálilo papriku. Spálená paprika by zhorkla a polievka by nebola lahodná. Následne opečenú zmes zalejeme vývarom, pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme asi 20 minút, kým nie sú zemiaky uvarené. Potom pridáme do polievky opečené párky a prilejeme mlieko na zjemnenie. Polievku ochutnáme, podľa potreby dosolíme (solíme až na konci, pretože vývar i párky obsahujú soľ), okoreníme a môžeme pridať ešte v dlaniach rozotretú majoránku. Niekto do frankfurtskej polievky majoránku nedáva, ale nám tam veľmi chutí, tak si jej doprajeme aj za 2 hrste. Ak majoránku rozmrvíte v dlaniach, má oveľa lepšiu a intenzívnejšiu arómu ako keby ste ju len nasypali z koreničky priamo do polievky. Polievku necháme prevrieť, potom odstavíme z ohňa a môžeme podávať, napríklad s čerstvým chlebom.

Dobrú chuť!

S pozdravom                                                                                                                                

Lucia Súkeníková

MOJE JEDLO

web: www.moje-jedlo.sk

fb: https://www.facebook.com/mojejedlo/

ig: https://www.instagram.com/lucia_sukenikova_mojejedlo/

Ohodnoťte tento článok!

Kliknite na hviezdičku a ohodnoťte!

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Zatiaľ žiadne hlasy! Buďte prvý(á).

Ďakujeme, že považujete tento článok za užitočný...

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach!

Je nám ľúto, že tento článok nebol pre vás užitočný!

Poďme vylepšiť tento článok!

Navrhnite nám, ako môžeme tento článok vylepšiť?

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *