Ku končiacim sa vianočným sviatkom aj blížiacemu sa Silvestru a Novému roku patrí nielen pečenie koláčov a zákuskov a maškrtenie sladkostí, ale k slovu sa dostávajú aj iné chute. A na stôl prichádza neraz dobré víno a na silvestrovský večer sekt, k tomu sa zákonite viac hodí dačo skôr slané. Samozrejme všeličo sa dá kúpiť v obchode, ale predsa len nie je nad doma napečené…
Tu je príklad, ako si možno pripraviť Syrové krekry podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
Syrové krekry
500 g hladkej múky
250 g masla
250 g strúhaného Eidamu
1 lyžička soli
1 žĺtok
½ prášku do pečiva
ak je cesto príliš husté, pridávame po lyžiciach studené mlieko
bielok na potretie
sézam/ľan/mak/rasca/hrubá soľ na posypanie
Všetko spolu zmiešame a cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na cca 0,75 cm plát. Vykrajujeme rôzne tvary podľa chuti a nálady. Ukladáme ich na papier na pečenie, potrieme bielkom, posypeme posýpkou. Pečieme v rúre na 180 stupňov asi 10 minút (čas je len orientačný a závisí aj od veľkosti vykrojených tvarov. Menšie tvary potrebujú kratší čas). Z tejto dávky vychádzajú asi 4 plechy.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk