Blížia sa najväčšie sviatky, k Vianociam samozrejme patrí rôzne sviatočné pečenie a na poprednom mieste vianočka, hoci tá sa rozšírila aj na iné dni. Prvá zmienka o vianočke je zo 16. storočia, spočiatku ju piekli len cechoví remeselníci, až neskôr ľudia doma. Zhotoviť vianočku nebolo nikdy jednoduché, preto sa pri príprave udržiavali rôzne zvyky. Napríklad gazdinka ju mala pripravovať v bielej zástere a šatke, nesmela hovoriť a pri kysnutí cesta mala vraj vyskakovať vysoko do výšky, aby cesto dobre kyslo…To však už k našim odporúčaniam nepatrí…
Tu je príklad, ako si možno pripraviť vianočku podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
Vianočka
Kvások:
250 g vlažného mlieka
1 lyžica cukru
21 g (½ kocky) droždia
Cesto:
500 g preosiatej hladkej múky
50 g mäkkého masla
120 g kryštálového cukru
štipka soli
1 vajce
žĺtok na potretie
mandle na posypanie
Do vlažného mlieka pridáme lyžičku cukru, dvakrát premiešame a lyžičku vyberieme. Do sladkého mlieka rozdrobíme v prstoch droždie a necháme kvások vykysnúť. Hotový kvások pridáme k surovinám na cesto a vypracujeme hladké cesto, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 30 – 40 minút. Potom cesto vyberieme, odvážime a rozdelíme na 6 rovnakých častí. Bochníky necháme ešte kysnúť a potom z nich rukami vytvarujeme dlhé valčeky, ktoré zapletáme. Na záver vianočku potrieme žĺtkom a posypeme mandľami. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút (podľa potreby).
Postup zapletania:
- Pramene rozdeľte na 3 a 3, vrch spojte stlačením a môžete ho aj niečím zaťažiť.
- Ľavou rukou chyťte krajný pravý prameň, pravou zase krajný ľavý prameň.
- Oba pramene prekrížte cez seba, to bude začiatok vianočky.
- Prameň, ktorý máte v pravej ruke uložte do stredu.
- Prameň, ktorý držíte v ľavej ruke stále držte a voľnou pravou rukou vezmite krajný ľavý prameň. Preložte ho do prava a stále držte.
- Prameň z ľavej ruky vložte do stredu
- V pravej ruke stále držte prameň a ľavou uchopte prameň na pravej strane.
- Prameň uchopený v ľavej ruke uložte do stredu.
- Takto opakujte postup, kým nezapletiete všetky pramene do konca
- V závere spojte konce prameňov a vložte ich pod vianočku, aby počas pečenia nevyšli von.
Tip: Ak máte vo vianočke radi hrozienka, pridajte ich priamo do cesta, ideálne ak boli predtým namočené v rume. Pri šúľaní a zapletaní dbajte na to, aby boli skryté v ceste, inak pri pečení zhoria.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk