Varíme s Luciou Súkeníkovou – Strúhaný tvarohový koláč

()

V tomto recepte sa uplatňuje tvaroh, ktorý je lokálnou slovenskou superpotravinou. Tvaroh patrí k historicky najstarším mliečnym produktom, ktoré sa uplatnili v našej kuchyni. Je to v podstate zrejúci syr, ktorý sa získava kyslým zrážaním. Aj keď ho možno konzumovať surový, väčšinou sa rôznymi spôsobmi tepelne upravuje. Tvaroh tróni najmä v sladkej kuchyni, spolu s vajcami sa hodí na sladké nákypy či vyprážané tvarohové placky a lievance. Tvaroh tiež dobre slúži ako prídavok do cesta, ale aj do plniek na rôzne rezy, bábovky, záviny či zákusky. Pridaním tvarohu sú múčniky vláčne a aj také dlhšie zostávajú.                                                                                                                                       

 

Tu je príklad, ako si možno pripraviť Strúhaný tvarohový koláč podľa receptu Lucie Súkeníkovej.

Strúhaný tvarohový koláč:
Cesto


• 400 g hladkej múky
• 250 g masla
• 150 g práškového cukru
• 1 balíček vanilkového cukru
• polovicu balíčka prášku do pečiva
• 1 žĺtok
• 3 lyžice kakaa

Plnka


• 1 kg tvarohu
• 250 g práškového cukru (dávam 180 g)
• 1 vanilkový cukor
• 1 lyžičku solamylu (alebo Zlatého klasu)
• 3 žĺtky
• sneh zo 4 bielkov
• kôra z citróna (podľa chuti)

POSTUP


Zo surovín na cesto vypracujeme hrudku cesta a uložíme na 30 minút na chladné miesto. Po vychladení cesto rozdelíme na dve časti. Jednu časť nastrúhame na vymastený plech, rovnomerne potrieme plnkou a na vrstvu plnky postrúhame druhú polovicu cesta. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 30-40 minút.

Dobrú chuť!

S pozdravom                                                                                                                                

Lucia Súkeníková

MOJE JEDLO

web: www.moje-jedlo.sk

fb: https://www.facebook.com/mojejedlo/

ig: https://www.instagram.com/lucia_sukenikova_mojejedlo/

Ohodnoťte tento článok!

Kliknite na hviezdičku a ohodnoťte!

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Zatiaľ žiadne hlasy! Buďte prvý(á).

Ďakujeme, že považujete tento článok za užitočný...

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach!

Je nám ľúto, že tento článok nebol pre vás užitočný!

Poďme vylepšiť tento článok!

Navrhnite nám, ako môžeme tento článok vylepšiť?

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *