Azda najznámejším účinkom mrkvy je pre každého človeka jej skvelý vplyv na zrak. Avšak okrem tohto účinku má aj množstvo iných, o ktorých množstvo ľudí ani len netuší. Či už ju máte radi čerstvú a zbožňujete skvelý zvuk, ktorý sprevádza každé odhryznutie alebo ju radšej pripravujete vo forme strúhaného šalátu, či plávajúcu v polievke. Je to na vás. Mrkva je v našej kuchyni a v našich jedálničkoch veľmi obľúbená. Častokrát nahrádza desiatu alebo olovrant a tvorí tak skvelú a zdravú náhradu rôznych nezdravých pokrmov, ktoré sme schopní medzi jedlami skonzumovať. Dokonca ju s radosťou konzumujú aj deti, najlepšie pomixovanú alebo vo forme sladkého šalátu. A možnosti jej využitia v kuchyni sú mimoriadne rozmanité.
Tu je príklad, ako si možno pripraviť Mrkvovú nátierku plnú bielkovín podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
Mrkvová nátierka plná bielkovín
3 ks stredne veľkej mrkvy
3 vajcia na tvrdo
1 červená cibuľa
3 stredne veľké kyslé uhorky
soľ, korenie podľa chuti
250 g hrudkovitého tvarohu
cca 50 g gréckeho jogurtu.
Cibuľu nasekáme nadrobno, mrkvu, vajcia aj uhorky nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme tvaroh, pre lepšie miešanie pridávame postupne grécky jogurt. Pozor na jeho množstvo, púšťa vodu. Osolíme, okoreníme a ak treba, ešte dochutíme. Ozdobíme napríklad pažítkou a podávame na obľúbenom chlebe či pečive.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk