Mrkva je zelenina, ktorú pozná asi každý, používa sa najčastejšie v kuchyni, ale nemôžeme zabúdať aj na jej pozitívne účinky. V našej kuchyni ju používame do šalátov, ale aj do výbornej krémovej polievky. Je známa svojim obsahom betakaroténu ako vitamínu A, ale tak isto obsahuje magnézium, vápnik a železo.
Mrkva je obsahuje minimum tukov, má nízky obsah cukru a preto je vhodná na každodennú konzumáciu aj pre tých, ktorý si chcú udržať nízku hmotnosť. Mrkva skvalitňuje naše kognitívne schopnosti a teda zlepší nám aj pamäť. Je veľmi dobrým čističom našej pečene. Mrkva ju detoxikuje, zlepšuje trávenie a zabraňuje priberaniu a obezite.
Táto zelenina je výborná surová aj varená. Aj keď o inej zelenine je známe, že by s mala jesť surová, tak odborníci odporúčajú skôr varenú mrkvu, nakoľko je potom ľahšie spracovateľná v tele človeka. Surová mrkva nevie až tak ľahko zabezpečiť prísun betakaroténu do nášho tela.
V kuchyni pre ňu nájdete všestranné využitie. To najčastejšie je v polievkach, omáčkach a šalátoch – dajú sa však z nej pripraviť napríklad aj placky či koláče. Ide o chutné recepty, ktoré sa oplatí vyskúšať.
Tu je príklad, ako si možno pripraviť Mrkváčiky podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
Mrkváčiky
Vynikajúce koláčiky z mrkvového cesta bez vajec a cukru v kombinácii s domácim poctivým slivkovým lekvárom… ako stvorené na záver leta či blížiacu sa jeseň. Kto by odolal? U nás mizli rýchlosťou svetla! Vyskúšajte tiež a dajte vedieť, akú rýchlosť dosiahli u vás.
Potrebujeme:
175 g mrkvy (asi 3 stredne veľké mrkvy)
250 g zmäknutého masla
150 g hladkej múky
150 g polohrubej múky
Slivkový lekvár
Mrkvu ošúpeme, nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme zmäknuté maslo a múku (oba druhy). Rukou vymiesime kompaktné cesto, ktoré dáme na hodinku odpočívať do chladničky. Potom cesto vyberieme a necháme postáť 15 minút, aby maslo povolilo. Potom na pomúčenej doske vyvaľkáme plát, radielkom ho rozdelíme na štvorce s dĺžkou cca 6-7cm. Naplníme lekvárom a strany preložíme. Ja som pre istotu zapichla do stredu aj 1/2 špáradla, aby sa pri pečení nerozišli. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 20 – 30 minút. Potom vyberieme, necháme vychladnúť a ak stihneme, posypeme práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk