Šošovica je známa už niekoľko storočí a viaceré zdroje tvrdia, že pochádza z Indie, kde slúžila ako výmenné platidlo pri obchodovaní. V Indii sa dodnes pestuje vyše päťdesiat rôznych odrôd tejto strukoviny.
Prvý recept na šošovicový pokrm sa našiel v Ríme už v 4. storočí pred našim letopočtom. Napriek tomu, že túto strukovinu nahradili peniaze, hodnotu šošovice netreba podceňovať. Skrýva v sebe bohatstvo, aj keď odlišného charakteru.
Šošovica je bohatá na bielkoviny, má významný obsah esenciálnych aminokyselín. Preto sa často považuje za ideálnu náhradu mäsa. Zasýti vás a poskytne vám dostatok energie. Môže za to komplex sacharidov, ktoré zabezpečujú plynulý prísun glukózy do krvi a buniek. Organizmus si tak udržiava počas niekoľkých hodín rovnomernú hladinu cukru a glukózy. Táto hladina predstavuje veľký význam pre činnosť nášho mozgu a nervov. Šošovica je tiež skvelý zdroj železa, vápnika a draslíka. A dobrá správa pre tých, ktorí chudnú, táto strukovina pomáha bojovať s odbúravaním podkožného tuku. Okrem spomínaných výživných látok vedci odhalili i ďalšie prospešné účinky šošovice. Drobná strukovina skrýva v sebe množstvo vysoko aktívnych látok a minerálov (najmä zinok), ktoré posilňujú činnosť nervov, mozgu a obličiek.
Šošovica na kyslo? S vajíčkom? Do šalátov? Do polievok? Možností a receptov je mimoriadne veľa. Tu je príklad, ako si možno pripraviť Šošovicovú kyslú podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
Šošovicová kyslá
150 g suchej prebratej hnedej šošovice
2 bobkové listy
3 vačšie zemiaky (280 g)
lyžička soli
1 menšia cibuľu
2 strúčiky cesnaku
2 l vody
250 ml smotany na varenie/šľahačkovej smotany
200 ml mlieka plnotučného
čierne korenie
nové korenie
2 PL hladkej múky
citrónovú šťavu/ocot – podľa potreby
Šošovicu nasypeme na kuchynskú dosku a pretriedime, občas sa totiž stane, že v šošovici sa vyskytnú aj drobné kamienky či zbytky, ktoré by tam byť nemali. Keď máme šošovicu prebratú, premyjeme ju 3x vodou, aby sa vyplavili aj drobné šupky. Takto pripravenú šošovicu dáme do hrnca, zalejeme 1,5 litrom vody, pridáme 2 bobkové listy, na kocky nakrájané zemiaky, soľ a spoločne varíme asi 15 – 20 minút.
Potom si v urobíme zátrepku – rozmixujeme smotanu, mlieko a múku, túto zmes potom nalejeme do pripravenej polievky. V tejto fáze pridáme pretlačený cesnak. Ak nechceme polievku veľmi cesnakovú, cesnak môžeme úplne vynechať alebo pridať celý (nepretlačený) spolu so zemiakmi a variť spoločne. Ochutíme soľou, čerstvo zomletým čiernym a novým korením. Necháme prevrieť a potom vypneme. Polievku necháme trošku oddýchnuť a vychladnúť. Do teplej pridáme citrónovú šťavu alebo kvapku octu, aby sme polievke dodali potrebnú kyslosť.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk