Varíme s Luciou Súkeníkovou – Polievka z pekinskej kapusty

()

Pekinská kapusta je veľmi výživná zelenina pochádzajúca z východnej Ázie. Do našich končín sa dostala v priebehu 18. storočia a veľmi dobre sa udomácnila. Je často zamieňaná s čínskou kapustou, ktorej mäsité listy vyrastajú na stopkách a nie priamo z hlúbika.

Pekinská kapusta sa podobá skôr na hlávkový šalát ako na kapustu. Obľubu si získala vďaka svojej jemnejšej chuti v porovnaní s ostatnými druhmi kapusty. Je tvorená širokými rebrovitými listami s kučeravým okrajom a svetlozelenou farbou. Listy vyrastajú z vnútorného srdiečka, pekinská kapusta nemá takmer žiadny hlúbik. Vďaka tomu je možné ju skonzumovať v podstate celú a netvorí zbytočný odpad. Rastlina má tvar valcovitej hlávky dlhej 25 až 40 cm s priemerom medzi 10 a 15 cm.

Pekinská kapusta je vhodná na prípravu najrôznejších pokrmov, z ktorých väčšina má pôvod v Ázii. Podávať sa môže čerstvá alebo tepelne upravená. V čerstvom stave je vynikajúcim doplnením akéhokoľvek šalátu, výborne chutí tiež ako samostatná ako príloha k jedlu. Ak chcete vyskúšať niečo nové, zaujímavou prílohou k mäsu je pečená pekinská kapusta.

 

Tu je príklad, ako si možno pripraviť  Polievku z pekinskej kapusty podľa receptu Lucie Súkeníkovej.

 

Polievka z pekinskej kapusty

 

Potrebujeme:

2 zemiaky

polovicu hlavy pekinskej kapusty

vývar (cca 1 liter)

soľ

korenie

bobkový list

kôpor

kyslú smotanu

uvarené vajce

trošku čili

 

Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a dáme variť do vývaru spolu s bobkovým listom. Varíme do polomäkka, potom pridáme na pásiky nakrájanú pekinskú kapustu a hrsť kôpru. Varíme, kým nie sú zemiaky i kapusta mäkké. Vedľa v miske rozmiešame kyslú smotanu s troškou polievkového vývaru a nalejeme do polievky. Je dobré, ak má smotana aspoň izbovú teplotu, aby sa po naliatí do polievky nezrazila. Osolíme, okoreníme podľa chuti, necháme prevrieť a podávame s vajíčkom (na mäkko, či na tvrdo – podľa vašej chuti) a s troškou čili.

Dobrú chuť!

S pozdravom

Lucia Súkeníková

MOJE JEDLO

web: www.moje-jedlo.sk

fb: https://www.facebook.com/mojejedlo/

ig: https://www.instagram.com/lucia_sukenikova_mojejedlo/

Ohodnoťte tento článok!

Kliknite na hviezdičku a ohodnoťte!

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Zatiaľ žiadne hlasy! Buďte prvý(á).

Ďakujeme, že považujete tento článok za užitočný...

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach!

Je nám ľúto, že tento článok nebol pre vás užitočný!

Poďme vylepšiť tento článok!

Navrhnite nám, ako môžeme tento článok vylepšiť?

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *