Cestoviny sú obľúbenou prílohou z nekysnutého cesta. Pochádzajú zo slnečného Talianska a pre ich neutrálnu chuť, variabilitu a jednoduchosť prípravy si ich zamiloval doslova celý svet.
Cestoviny sa najčastejšie vyrábajú z pšeničnej múky, ale existujú tiež bezlepkové varianty z pohánkovej či ryžovej múky. Podľa použitých surovín na ich výrobu ďalej rozlišujeme vaječné a bezvaječné varianty cestovín. O ich najrôznejších druhoch a tvaroch by sa dalo veľa písať, ale to hádam inokedy. Teraz niečo viac o hlavnej ingrediencii tohto receptu, špenáte.
Špenát odborníci zaradili medzi sto najzdravších potravín. Hádam každý pozná obrázok, ma ktorom Pepek námorník zje špenát a narastú mu veľké svaly. Deťom špenát dodá bielkoviny, vitamíny, minerály a ďalšie živiny pre ich rast, ale má mnohé pozitívne vlastnosti pre všetky vekové kategórie. Deti vedia, že špenát je veľmi zdravý, ale zvyčajne musí prejsť mnoho rokov, kým sa presvedčia, že je aj veľmi chutný. V našej kuchyni však špenát zažíva zreteľnú renesanciu a využíva sa v rôznych variáciách..
Na pultoch obchodov je špenát po celý rok, dostupný je aj mrazený. Kupujeme špenát, ktorý má tmovozelené lístky a sviežu vôňu. A ďalšiu ingredienciu, medvedí cesnak, ponúka obchod zvaný príroda. Táto jarná rastlina je hojná najmä v tomto čase, možno aj v neďalekom lesíku. Takže skúste si malú prechádzku do prírody, známi určite poradia, kam za medvedím cesnakom – a potom si môžete vychutnať Cestoviny so špenátom a vínovou omáčkou podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
Cestoviny so špenátom a vínovou omáčkou
Potrebujeme:
1 tenší plátok masla
4 strúčiky cesnaku
125 g umytého špenátu
2 dcl bieleho vína
šťavu z ½ citróna
2 hrste medvedieho cesnaku (alebo 2 lyžice pesta z medvedieho cesnaku)
parmezán podľa chuti
soľ
korenie
čili vločky
V hlbokej panvici rozpustíme maslo, pridáme očistený a vnútorných klíčkov zbavený cesnak, ktorý nakrájame na plátky. Pomaly ho opečieme a potom pridáme umytý špenát, zľahka ho poobraciame, aby stratil objem. Posolíme, okoreníme, pridáme trošku čili a zalejeme bielym vínom. Spoločne povaríme. Kým sa omáčka varí, uvaríme si špagety a pripravíme si medvedí cesnak – vo vysokej nádobe rozmixujeme ponorným mixérom lístky medvedieho cesnaku.
Uvarené špagety pridáme do vínovej omáčky, pridáme rozmixovaný medvedí cesnak, pokvapkáme citrónom, posypeme parmezánom a dobre premiešame so špenátom. Cestoviny naberieme na tanier, ozdobíme parmezánom, čili vločkami a nasekaným medvedím cesnakom.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk