Pekinská kapusta je veľmi výživná zelenina pochádzajúca z východnej Ázie. Do našich končín sa dostala v priebehu 18. storočia a veľmi dobre sa udomácnila. Je často zamieňaná s čínskou kapustou, ktorej mäsité listy vyrastajú na stopkách a nie priamo z hlúbika.
Pekinská kapusta sa podobá skôr na hlávkový šalát ako na kapustu. Obľubu si získala vďaka svojej jemnejšej chuti v porovnaní s ostatnými druhmi kapusty. Je tvorená širokými rebrovitými listami s kučeravým okrajom a svetlozelenou farbou. Listy vyrastajú z vnútorného srdiečka, pekinská kapusta nemá takmer žiadny hlúbik. Vďaka tomu je možné ju skonzumovať v podstate celú a netvorí zbytočný odpad. Rastlina má tvar valcovitej hlávky dlhej 25 až 40 cm s priemerom medzi 10 a 15 cm.
Pekinská kapusta je vhodná na prípravu najrôznejších pokrmov, z ktorých väčšina má pôvod v Ázii. Podávať sa môže čerstvá alebo tepelne upravená. V čerstvom stave je vynikajúcim doplnením akéhokoľvek šalátu, výborne chutí tiež ako samostatná ako príloha k jedlu. Ak chcete vyskúšať niečo nové, zaujímavou prílohou k mäsu je pečená pekinská kapusta.
Tu je príklad, ako si možno pripraviť Polievku z pekinskej kapusty podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
Polievka z pekinskej kapusty
Potrebujeme:
2 zemiaky
polovicu hlavy pekinskej kapusty
vývar (cca 1 liter)
soľ
korenie
bobkový list
kôpor
kyslú smotanu
uvarené vajce
trošku čili
Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a dáme variť do vývaru spolu s bobkovým listom. Varíme do polomäkka, potom pridáme na pásiky nakrájanú pekinskú kapustu a hrsť kôpru. Varíme, kým nie sú zemiaky i kapusta mäkké. Vedľa v miske rozmiešame kyslú smotanu s troškou polievkového vývaru a nalejeme do polievky. Je dobré, ak má smotana aspoň izbovú teplotu, aby sa po naliatí do polievky nezrazila. Osolíme, okoreníme podľa chuti, necháme prevrieť a podávame s vajíčkom (na mäkko, či na tvrdo – podľa vašej chuti) a s troškou čili.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk