Tvaroh je tradičným mliečnym výrobkom s veľmi dlhou históriou. Má mliečno smotanovú chuť, bielu farbu a jemne krémovú chuť alebo naopak hrudkovitú konzistenciu. Vzniká vyzrážaním bielkoviny mlieka pomocou kultúrnych mikroorganizmov, poprípade enzýmov. Už z tohto popisu je zrejmé, že ide o úplne prírodnú potravinu.
Tvaroh sa výborne hodí do studenej aj teplej kuchyne – ani tepelnou úpravou nestráca svoje skvelé nutričné hodnoty. Je veľmi univerzálny – tvaroh Vám zaistí nadýchanú chuť Vášho dezertu aj bez pridaného tuku. V slanej kuchyni môže nájsť uplatnenie pri príprave šalátov, kde nahradí tučný balkánsky syr. Ide o veľmi hodnotnú potravinu, ktorá sa vo vhodných úpravách a v spojení s ostatnými potravinovými ingredienciami stáva veľmi zdravým pokrmom.
Osviežujúci tvarohový koláč si môžete pripraviť podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
Osviežujúci tvarohový koláč
6 vajec
6 PL kryštálového cukru
½ balíčka prášku do pečiva
2 PL kakaa
100 ml oleja
Tvarohová plnka:
250 g zmäknutého masla
1 vanilkový cukor
7 PL práš. cukru
250 g hrudkovitého tvarohu
500 g krémového tvarohu
štipka citrónovej kôry
Želé
1 L pomarančového džúsu
7 PL kr. cukru
80 g Zlatého klasu/vanilkového pudingu
Celé vajcia vyšľaháme s cukrom do peny. Medzitým vo vedľajšej miske zmiešame múku, kypriaci prášok, kakao. K vajciam pridáme olej, prešľaháme a pridáme suchú zmes. Vymiešame. Nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a na 180 stupňoch pečieme asi 15 minút. Po upečení papier strhneme.
Na tvarohovú plnku vymiešame zmäknuté maslo s cukrami, pridáme tvaroh a kôru. Dobre vypracujeme a natrieme na vychladnutý kakaový korpus.
Na želé v 500 ml džúsu rozmiešame cukor a dáme variť. V druhej polovici džúsu rozmiešame puding/Zlatý klas. Do horúceho osladeného džúsu pomaly nalievame zmes so Zlatým klasom/pudingom a varíme do zhustnutia. Želé necháme mierne vychladnúť a potom ho nalejeme na koláč. Necháme stuhnúť ideálne do druhého dňa a potom krájame. Ozdobíme podľa chuti.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk