Toasty sú plátky toastového chleba, prípadne vianočky, mazanca či iného druhu pekárenského výrobku, ktoré sú opečené v toastovači, na grile alebo na panvici. Môžu byť na sladko aj na slano, a jedným z obľúbených variantov sú toasty so šunkou a syrom. Pôvod majú v Anglicku, ale rýchlo sa rozšírili sa aj do ďalších krajín a tak sa obohatili o nové variácie.
Neboli by to Francúzi, známi svojou gastronómiou, aby nemali svoje vlastné toasty a dokonca netvrdili, že s tými anglickými nemajú nič spoločné a majú vlastne ešte dávnejšie korene. Osladzujúce, chrumkavé a ohromne uspokojivé, francúzske toasty sú revolúciou tradičného raňajkového menu. Ich zlatistý povrch a vnútorná náplň, nasiaknutá vajíčkom a korením, robia z tohto jedla skutočnú lahôdku. Príprava francúzskych toastov je rýchla, a tak sú ideálne nielen pre pokojné sobotné raňajky, ale aj pre zhon v pracovnom týždni.
História francúzskych toastov siaha až do starovekého Ríma, kde boli známe pod názvom „aliter dulcia“. V stredoveku sa stali populárnymi vo Francúzsku, kde získali názov „pain perdu“, čo znamená „stratený chlieb“. Tento názov odráža spôsob prípravy, pri ktorom sa starý chlieb namáča do zmesi vajec a mlieka, aby sa zachránil pred stratením. Francúzske toasty či hrianky majú teda bohatú históriu, ktorá sa rozšírila do mnohých kuchýň po celom svete.
Francúzske toasty si môžete pripraviť podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
Francúzske toasty
Potrebujeme:
starší mazanec alebo vianočku
vajcia (podľa množstva vianočky/mazanca)
škoricový cukor podľa chuti
masť/olej na vyprážanie
Na podávanie:
jogurt, orechové maslo, ovocie, med, puding, nutela…
Vajíčka rozšľahajte, pridajte škoricový cukor a nakrájaný mazanec v tejto zmesi obaľte. Vysmažte na rozpálenej masti alebo v oleji, podávajte s ovocím, jogurtom, medom, orechovým maslom alebo nutelou. Tieto francúzske toasty chutia znamenite!
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk