Ragú a soté – dva časté pojmy v knihách receptov. Viete však, čo tieto techniky prípravy mäsa skutočne odlišuje? Ragú alebo ragoût je jedlo, ktoré pochádza z francúzskej kuchyne ovplyvnenej Talianskom. Ragú je pomaly dusený pokrm, ktorý sa pripravuje na nižšej teplote. Táto technika umožňuje surovinám postupne uvoľniť svoje chute a spojiť sa do bohatého, komplexného pokrmu.
Slovo „soté“ pochádza z francúzskeho slova „sauter“, čo znamená skákať (mäso do horúcej panvice). Je to vlastne minútka – prudké opečenie surovín na vysokej teplote. Hlavným cieľom je rýchla príprava pri zachovaní chuti a textúry surovín.
Príprava soté začína rozohriatím panvice s malým množstvom tuku (olej, maslo). Suroviny, často nakrájané na malé kúsky, sa pridávajú na panvicu a rýchlo sa opečú. Vďaka vysokej teplote a krátkemu času prípravy si ingrediencie zachovávajú sviežu chuť a krehkú textúru. Typickými príkladmi sú kuracie soté s bylinkami, hovädzie soté so zeleninou či soté z morských plodov.
Na druhej strane, ragú alebo ragoût je jedlo, ktoré pochádza z francúzskej kuchyne ovplyvnenej Talianskom. Ragú je pomaly dusený pokrm, ktorý sa pripravuje na nižšej teplote. Táto technika umožňuje surovinám postupne uvoľniť svoje chute a spojiť sa do bohatého, komplexného pokrmu. Príprava ragú začína opekaním mäsa alebo zeleniny, často aj oboma naraz. Po počiatočnom opečení sa do panvice pridáva víno, vývar alebo paradajková omáčka a jedlo sa nechá pomaly dusiť. Tento proces umožňuje mäsu zmäknúť, takmer sa rozpadnúť a chute dokonale prepojiť. Výsledkom je nielen mäkké mäso, ale aj výrazná, hustá omáčka.
MÄSOVÉ RAGÚ s fazuľkami si môžete pripraviť podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
MÄSOVÉ RAGÚ s fazuľkami
Potrebujeme:
1 šalotku
2 mrkvy
3 stonky zeleru
400 g bravčového mletého mäsa
3 strúčiky cesnaku
2 dcl červeného vína
hrsť čerstvej bazalky
6 cherry paradajok
2 konzervy pečených fazuliek
1 konzerva krájaných paradajok
2 PL bravčovej masti
soľ, korenie podľa chuti
Na masti orestujeme šalotku, pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, zeler a zarestujeme. Potom pridáme cesnak, premiešame a mleté mäso. Osolíme, okoreníme, dobre premiešame, pridáme zopár lístkov bazalky, prilejeme víno a dusíme cca 20 minút. Potom pridáme nakrájané paradajky, fazuľky, konzervu krájaných paradajok a spoločne dusíme ešte asi 10 minút. Pred dovarením pridáme zvyšnú bazalku a servírujeme s ryžou.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk