Varíme s Luciou Súkeníkovou – MÄSOVÉ RAGÚ s fazuľkami

()

Ragú a soté – dva časté pojmy v knihách receptov. Viete však, čo tieto techniky prípravy mäsa skutočne odlišuje? Ragú alebo ragoût je jedlo, ktoré pochádza z francúzskej kuchyne ovplyvnenej Talianskom. Ragú je pomaly dusený pokrm, ktorý sa pripravuje na nižšej teplote. Táto technika umožňuje surovinám postupne uvoľniť svoje chute a spojiť sa do bohatého, komplexného pokrmu.

 

Slovo „soté“ pochádza z francúzskeho slova „sauter“, čo znamená skákať (mäso do horúcej panvice). Je to vlastne minútka – prudké opečenie surovín na vysokej teplote. Hlavným cieľom je rýchla príprava pri zachovaní chuti a textúry surovín.
Príprava soté začína rozohriatím panvice s malým množstvom tuku (olej, maslo). Suroviny, často nakrájané na malé kúsky, sa pridávajú na panvicu a rýchlo sa opečú. Vďaka vysokej teplote a krátkemu času prípravy si ingrediencie zachovávajú sviežu chuť a krehkú textúru. Typickými príkladmi sú kuracie soté s bylinkami, hovädzie soté so zeleninou či soté z morských plodov.

Na druhej strane, ragú alebo ragoût je jedlo, ktoré pochádza z francúzskej kuchyne ovplyvnenej Talianskom. Ragú je pomaly dusený pokrm, ktorý sa pripravuje na nižšej teplote. Táto technika umožňuje surovinám postupne uvoľniť svoje chute a spojiť sa do bohatého, komplexného pokrmu. Príprava ragú začína opekaním mäsa alebo zeleniny, často aj oboma naraz. Po počiatočnom opečení sa do panvice pridáva víno, vývar alebo paradajková omáčka a jedlo sa nechá pomaly dusiť. Tento proces umožňuje mäsu zmäknúť, takmer sa rozpadnúť a chute dokonale prepojiť. Výsledkom je nielen mäkké mäso, ale aj výrazná, hustá omáčka.

 

MÄSOVÉ RAGÚ s fazuľkami si môžete pripraviť podľa receptu Lucie Súkeníkovej. 

 

MÄSOVÉ RAGÚ s fazuľkami

 

Potrebujeme:

1 šalotku

2 mrkvy

3 stonky zeleru

400 g bravčového mletého mäsa

3 strúčiky cesnaku

2 dcl červeného vína

hrsť čerstvej bazalky

6 cherry paradajok

2 konzervy pečených fazuliek

1 konzerva krájaných paradajok

2 PL bravčovej masti

soľ, korenie podľa chuti

 

Na masti orestujeme šalotku, pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, zeler a zarestujeme. Potom pridáme cesnak, premiešame a mleté mäso. Osolíme, okoreníme, dobre premiešame, pridáme zopár lístkov bazalky, prilejeme víno a dusíme cca 20 minút. Potom pridáme nakrájané paradajky, fazuľky, konzervu krájaných paradajok a spoločne dusíme ešte asi 10 minút. Pred dovarením pridáme zvyšnú bazalku a servírujeme s ryžou.  

Dobrú chuť!

S pozdravom                                                                                                                                

Lucia Súkeníková

MOJE JEDLO

web: www.moje-jedlo.sk

fb: https://www.facebook.com/mojejedlo/

ig: https://www.instagram.com/lucia_sukenikova_mojejedlo/

Ohodnoťte tento článok!

Kliknite na hviezdičku a ohodnoťte!

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Zatiaľ žiadne hlasy! Buďte prvý(á).

Ďakujeme, že považujete tento článok za užitočný...

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach!

Je nám ľúto, že tento článok nebol pre vás užitočný!

Poďme vylepšiť tento článok!

Navrhnite nám, ako môžeme tento článok vylepšiť?

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *