Historické pramene hovoria, že kura domáca zdomácnela už pred vyše 4000 rokmi. Dnes je tak bežnou súčasťou našich životov, že by sme bez nej mali veľmi ochudobnený jedálniček. Kuracie mäso patrí medzi najobľúbenejšie, najchutnejšie aj najzdravšie.
Možno ho pripraviť na nekonečné množstvo spôsobov, mnohé z nich sú absolútnou klasikou svetovej aj slovenskej kuchyne. Netreba sa však držať iba tradícií a dobre je vyskúšať aj niečo nové. Placky z mletého kuracieho mäsa v horčicovo pivovej omáčke si môžete pripraviť podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
Placky z mletého kuracieho mäsa v horčicovo pivovej omáčke (15 placiek)
Potrebujeme:
1 kg mleté kuracie mäso (ideálne z kuracích stehien bez kosti a bez kože)
2 jarné cibuľky
1 stredne veľká červená cibuľa
hrsť petržlenovej vňate
soľ, korenie podľa chuti
½ čl mletej rasce
2 strúčiky cesnaku
2 čl mletej údenej papriky
2 PL masti
Do výpeku:
1 šalotku
2 strúčiky cesnaku
3 čl horčice
3 dcl piva
2 dcl smotany na varenie 12%
1 PL hnedého cukru
petržlenová vňať
Podávame s cestovinou alebo s ryžou
Už vás nebaví variť dookola tie isté jedlá s kuracím mäsom a hľadáte niečo nové? Skúste tieto jednoduché a šťavnaté placky z kuracieho mäsa v horčicovo pivovej omáčke. Stačí, keď zomeliete kuracie stehná bez kosti a kože, k mäsu pridáte jarnú cibuľku, červenú cibuľku, petržlenovú vňať, korenie, soľ, mletú rascu, mletú papriku a pretlačený cesnak. Najlepšie ručne celú zmes premiešajte a rovno tvarujte placky. Rozpáľte si hrniec s masťou a placky z oboch strán opečte do zlatista, nemusia byť úplne prepečené, pretože sa ešte budú dusiť v omáčke. Potom ich vyberte, do výpeku dajte cibuľu, cesnak, poprášte cukrom, nechajte skaramelizovať a pridajte horčicu, pivo a smotanu. Ochuťte bylinkami, soľou, korením a do vriacej omáčky vráťte mäso. Nechajte spolu prebublať asi 5 – 10 minút a potom servírujte s obľúbenou prílohou, ja som zvolila cestoviny.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk
fb: https://www.facebook.com/mojejedlo/
ig: https://www.instagram.com/lucia_sukenikova_mojejedlo/